Marilyn Monroe is als mythe nog springlevend

LOS ANGELES (AP) - De erkenning waar ze als actrice naar verlangde kwam pas na haar dood, woensdag precies dertig jaar geleden. Toch blijven haar acteertalenten in de ogen van het grote publiek ondergeschikt aan de mythe: Marilyn Monroe, de blonde seksgodin van Hollywood.

Speciaal ter gelegenheid van de dertigste verjaardag van haar dood wordt in de Verenigde Staten een luxe videocollectie van haar films uitgebracht, verschijnen vijf nieuwe boeken over haar leven op de markt en kunnen tv-kijkers over de hele wereld een rits Monroe-films en documentaires over haar leven als glamourster en haar mysterieuze dood verwachten. Daarnaast is een schier eindeloze rij artikelen te koop waarop haar afbeelding prijkt.

Marilyn Monroe werd 36 jaar en haar hartekreet in de song 'I wanna be loved by you' is in vervulling gegaan. Overal op de wereld sieren posters en foto's van haar menig woon- of slaapkamervertrek. Haar image is springlevend en spreekt meer tot de verbeelding dan ooit.

Op 5 augustus 1962 kwam het schokkende bericht van Marilyn Monroe's dood. Ze werd in haar slaapkamer gevonden door haar huishoudster en was kennelijk aan een overdosis slaappillen overleden. Sindsdien doen de wildste geruchten de ronde als zou ze uit de weg zijn geruimd omdat ze teveel wist van de Kennedy-clan - ze zou verhoudingen hebben gehad met Bobby Kennedy en president John F. Kennedy -; ook werd beweerd dat ze vermoord zou zijn wegens vermeende connecties met de mafia. Een boek dat deze zomer gepubliceerd wordt handelt hierover: 'The Immortals' van Michael Korda.

Het videobedrijf Fox brengt een super-de-luxe 'The Marilyn Collection' op de markt. Hierin zitten dertien op video overgezette films van haar. Alle cassettes bevatten tevens een nieuwsflits en de originele trailer (het filmje dat reclame maakt voor de echte film). Vijf van de films zijn een video-primeur, 'As young as you feel', 'Love nest', 'Let's make it legal', 'We're not married' en 'Don't bother to knock'.

Roger Richman waakt over de erfenis van Monroe. Vanuit zijn kantoor in Beverly Hills geeft hij wereldwijd de licenties af voor het gebruik van haar naam en beeltenis. De opbrengsten hiervan gaan naar de Monroe Nalatenschap, nu onder beheer van Anna Strasberg, de weduwe van de goeroe van de Actors Studio en de mentor van Monroe, Lee Strasberg. Hoeveel jaarlijks aan dollars binnenkomt weigert Richman te zeggen, maar bronnen schatten dat dit tonnen moeten zijn.

"We hebben zo'n honderd licenties uitgevaardigd voor zo'n 150 tot 175 verschillende produkten. Ook beschermen we Monroe's naam en beeltenis om er zeker van te zijn dat haar image niet misbruikt wordt" , aldus Richman.

Onder de geoorloofde Monroe-handelswaar zijn ondermeer posters, agenda's, poppen, zonnebrillen, juwelen, schoenen, handtasjes en een rode wijn onder de naam Marilyn Merlot. "Ook hebben we licenties afgegeven op foto's en filmclips die gebruikt worden in de reclame en in tv-commercials" , zegt Richman.

De herdenkingsdienst bij haar graf op de begraafplaats Westwood zal dit jaar naar alle waarschijnlijkheid meer mensen trekken dan voorgaande jaren. Verwacht worden er zo'n vierhonderd.

Waarom doet Marilyn Monroe nog steeds het hart van menig man, maar ook vrouw, sneller kloppen? Iedereen kan hier het beste zijn of haar eigen antwoord op vinden, maar de free-lance auteur en filmcritica Sheila Benson zegt het zo: "Ze was ontwapenend. Zowel mannen als vrouwen mochten haar. Vrouwen voelden nooit concurrentie van Marilyn, ze vonden haar gewoon vertederend. Ze konden haar bewonderen als een Venus van Milo. Daarbij had Marilyn een aura van tragiek om zich heen. Ze kon geen kinderen krijgen. Ook zei ze altijd de waarheid..."

Haar talent als actrice ontwikkelde ze in de loop der jaren, aldus Benson. "In 'River of no return' was ze niet bijster goed. Maar ze leerde en ze wilde leren. Tegen de tijd van 'The Misfits' had ze een enorme vooruitgang geboekt."

Nieuwsbrief

De voorzitter van de Marilyn Monroe fanclub, de 43-jarige Alan Garcia, die elke drie maanden een nieuwsbrief naar leden op drie continenten stuurt, raakte verknocht aan Marilyn toen hij op zesjarige leeftijd 'Gentlemen prefer blondes' zag. Over haar uitstraling zegt hij: "Ze was geen klassieke schoonheid als Ava Gardner of Elizabeth Taylor. Haar neus was te groot, de ogen stonden te ver uit elkaar. Maar als geheel was Marilyn een prachtige vrouw."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden