Marijnissen wilde SP niet in kabinet hebben

De eerste ronde in de informatie heeft tot gevolg dat de SP buitenspel staat. Of Marijnissen dat erg vindt, is nog maar de vraag. Bos (PvdA) vreest de SP op links en Balkenende (CDA) de VVD op rechts.

SP-leider Jan Marijnissen heeft er zelf voor gezorgd dat er geen coalitie tussen CDA, PvdA en SP komt.

Duidelijk is in ieder geval dat Marijnissen weinig energie heeft gestoken in het mogelijk maken van deze regeringscoalitie. Als hij het serieus had gewild, had Marijnissen het het CDA veel moeilijker kunnen maken, zeggen bronnen bij CDA en PvdA. Immers, de SP spreekt steeds over een ’socialer en menselijker’ Nederland en focust zich op zorg, onderwijs en armoede. Marijnissen had kortom met een paar pregnante eisen al zijn stempel op een nieuw kabinet kunnen drukken. Om vervolgens vooral de overeenkomsten tussen CDA en SP te benadrukken. In die situatie had het CDA veel meer moeite gehad om snel van de SP af te komen. Maar dat heeft Marijnissen niet gedaan.

Tijdens het gesprek met CDA’er Balkenende en informateur Hoekstra vorige week somde Marijnissen vooral een lange lijst met verschillen op, waarmee hij benadrukte hoe onmogelijk deze coalitie zou worden. Hij eiste zelfs beperking van de hypotheekrenteaftrek en het terugdraaien van alle hervormingen, terwijl hij dat eerder ’niet realistisch’ had genoemd. In feite hoefde Balkenende de verschillen alleen maar vriendelijk te beamen.

Het lijkt erop dat Marijnissen vrij snel heeft besloten niet tot zo’n kabinet te willen toetreden. Waarom hield hij zich anders onbereikbaar voor informele gesprekken met zowel het CDA als de PvdA, die probeerden te investeren in de relaties. Marijnissen wilde niet gestoord worden en weigerde alle telefoontjes. Zelfs zijn 25-koppige SP-fractie had geen idee waar Marijnissen naartoe wilde. Tekenend is ook dat PvdA-leider Bos – warm pleitbezorger van deze coalitie – pas maandag voor het eerst van Marijnissen hoorde, dat hij deze coalitie niet zag zitten.

De SP-leider zei niet te willen gaan zwartepieten, maar stelde vervolgens dat de coalitie CDA-PvdA-SP er niet is gekomen omdat het CDA dit niet wenst en de christen-democraten niet bereid zijn een ander beleid te voeren. Maar het komt Marijnissen misschien zelf ook goed uit. Immers, al direct na de verkiezingsoverwinning riep hij dat de SP bij een volgende verkiezing groter wordt dan de PvdA. Hij wil de sociaal-democraten een genadeklap toebrengen. Die droom kan Marijnissen beter realiseren met een SP in de oppositie en een PvdA in een regering. In een coalitiekabinet moet de SP compromissen sluiten. Maar in de Tweede Kamer kan Marijnissen de komende vier jaar de onbetwiste oppositieleider zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden