Marijnissen: SP is het meest democratisch

Ondanks de kritiek op de opeenhoping van macht bij één persoon, koos het SP-congres Jan Marijnissen weer tot partijvoorzitter.

Marijnissen (55) oefent deze functie al uit sinds 1988, vanaf 1994 in combinatie met het fractieleiderschap. De kritiek hierop komt zowel van buiten als binnen de partij, maar de leden die de SP democratischer willen maken, kregen zaterdag in Rotterdam nauwelijks steun. Marijnissen zelf noemde de SP ’de meest democratische partij van Nederland’. De verwevenheid van functies heeft volgens hem het voordeel dat de fractie zich niet kan losweken van de partij, zoals elders gebeurt.

De SP-leider gaf de media de schuld van het beeld van een ondemocratische partij. De problemen van het afgelopen jaar schreef hij toe aan de groeistuipen. Dat er ’in sommige gevallen’ conflicten zijn ontstaan, noemde hij helemaal niet erg. „Dat komt in de beste kringen voor.” Hij citeerde de gevleugelde woorden van de eerste CDA-voorzitter, Piet Steenkamp: ’De honden blaffen, maar de karavaan trekt verder’.

Het nieuwe strategische doel van de partij is volgens de SP-voorman ’een doorbaak naar de ivoren torens van de macht’. Dat zijn partij ondanks de verkiezingswinst in geen enkele provincies meebestuurt, schrijft hij toe aan onwil van CDA, PvdA en VVD. „Zij houden de macht liever voor zichzelf.” Hij vindt het een ’historische vergissing’ dat de PvdA de SP in de formatie heeft losgelaten.

Marijnissen omschreef de ploeg van CDA, PvdA en CU als een kabinet van gemiste kansen. „Het blijft pappen en nathouden, zonder visie, zonder daadkracht.” Hij nodigde ’alle progressieve partijen en organisaties’ uit aan een ’Nieuwe Coalitie’ te werken, die een ’menselijker en socialer alternatief’ biedt.

Scherp haalde Marijnissen uit naar minister van binnenlandse zaken Ter Horst (PvdA), die het salaris van de SP-Kamerleden niet meer wil overmaken aan de partijkas en daarvoor de wet wil aanpassen. „Gelegenheidswetgeving die grenst aan machtsmisbruik”, aldus de SP-leider. Het congres sprak uit trots te zijn op de afdrachtregeling, die het salaris van de Kamerleden terugbrengt tot een modaal niveau.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden