Update

Marijnissen (SP): Berichten over uitsluiten GroenLinks 'totale onzin'

Jan Marijnissen Beeld ANP
Jan MarijnissenBeeld ANP

SP-partijvoorzitter Jan Marijnissen ontkent dat hij politieke samenwerking met GroenLinks heeft uitgesloten. Wel is hij bijzonder kritisch op de partij vanwege haar handtekening onder het Lenteakkoord over de bezuinigingen.

Jeroen Visser

Dat zei hij tegen Volkskrant.nl.

Marijnissen bekritiseerde GroenLinks gisteren tijdens een politiek debat in Heerlen over linkse samenwerking. Volgens de oud-leider van de SP is GroenLinks veel minder links geworden door haar handtekening onder het Lenteakkoord. 'GroenLinks is een elitepartij, een grachtengordelpartij, geleid door hoogopgeleide mensen, die geen oog hebben voor mensen die anders in het leven staan', aldus Marijnissen.

De Limburger/Limburgs Dagblad meldde vandaag dat Marijnissen tijdens het debat politieke samenwerking met GroenLinks uitsloot. Die conclusie is volgens Marijnissen 'totale onzin'. 'We sluiten nooit andere partijen uit. Ik heb wel gezegd dat het moeilijker wordt omdat GroenLinks zich steeds meer richt op samenwerking in de Kunduz-variant (VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie, red.). Ze zeggen bovendien steevast dat ze niet met de SP in zee willen gaan omdat wij te conservatief zouden zijn. Dat maakt het wel lastig.'

Volgens Marijnissen wil de SP nog steeds 'primair' samenwerken met PvdA en GroenLinks, 'en met D66 als dat kan'. Hoewel de partij niemand uitsluit noemt Marijnissen politieke samenwerking met de VVD en PVV 'lastig'.

Eigen verslag
De SP-afdeling in Heerlen publiceerde een eigen verslag van het debat op haar website. Daar wordt Marijnissen als volgt geciteerd: 'GroenLinks is een elite-partij geworden. Wij hebben de deur altijd open gehad, nog steeds, maar het is GroenLinks dat de PvdA wekelijks voorhoudt te moeten kiezen voor Paarsplus in plaats van voor de SP. Het is GroenLinks dat nu kiest voor de Kunduzcoalitie. Ze zijn niet meer links op sociaal-economische thema's.'

Vanavond vindt het eerste debat plaats tussen Jolande Sap en Tofik Dibi, in Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden