Marijnissen schaart zich niet achter PVV en VVD

(Novum) - Jan Marijnissen schaart zich met zijn uitspraken over dubbele nationaliteit niet achter Geert Wilders (PVV) en de VVD. Dat schrijft hij op zijn weblog naar aanleiding van alle commotie die dit weekeinde ontstond. In een interview met de Telegraaf stelde de voorman van de SP zaterdag dat het een 'dikke extra plus' zou zijn als de PvdA-staatssecretarissen Albayrak en Aboutaleb afstand zouden doen van hun tweede paspoort.

Dit kwam hem op kritiek te staan van zowel de PvdA als zijn eigen partij. Fractievoorzitter Jacques Tichelaar (PvdA) is woedend op zijn collega, zegt hij maandag in de Volkskrant en kwalificeert de uitspraken als 'stuitend'. "Ik begin nu door te krijgen hoe Jan werkt: duiken als het er op aankomt en als de kust vrij is overkomen als een aimabel man. Onbeschrijflijk fout. Dit moet echt afgelopen zijn."

De Partij voor de Vrijheid (PVV) van Wilders zwengelde enige weken geleden het debat aan over de twee paspoorten van de staatssecretarissen van Justitie Nebahat Albayrak en van Sociale Zaken Ahmed Aboutaleb. Wilders vindt het niet acceptabel dat een bewindspersoon twee nationaliteiten heeft. De SP steunde hem toen niet in dat standpunt, de VVD wel. "Ik heb liever Rutte", zegt Tichelaar over de fractievoorzitter van de liberalen, "die staat voor zijn woorden in de Kamer".

Ook vanuit zijn eigen partij zwelt de kritiek aan. SP-senator Anja Meulenbelt is het niet eens met Marijnissen. Zij gaat 'absoluut niet mee' in de agenda die Wilders probeert op te dringen, schrijft zij op haar weblog. "Ik ga er niet van uit dat er iets mis is met meerdere nationaliteiten of meerdere loyaliteiten."

In een toelichting op het gewraakte interview schrijft Marijnissen dat hij zich niet achter Wilders en de VVD opstelt. Ook stelt hij dat hij Albayrak en Aboutaleb niet zal vragen hun tweede nationaliteit op te geven. Dat zal 'altijd een beslissing van die persoon zelf moeten zijn en daar wil ik geen enkele druk op uitoefenen'. Ook vindt hij het 'geen min' als iemand die tweede nationaliteit wel wil behouden.

Als verklaring voor zijn opstelling tijdens het debat in de Tweede Kamer zegt Marijnissen dat toen 'op een zeer onbehoorlijke manier' op de man werd gespeeld. "Daar deden en daar doen wij niet aan mee."

(Klik hier voor het weblog van Jan Marijnissen)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden