Marijn de Vries stopt met wielrennen, maar wil blijven inspireren

null Beeld Maartje Geels
Beeld Maartje Geels

Kun je nog topsporter worden op je dertigste? Jazeker, bewees journalist Marijn de Vries. Maar vandaag kondigde ze na zes jaar het einde van haar wielerloopbaan aan. "Mijn lijf kan dingen die ik nooit had gedacht."

Jan Kruidhof

"Zes onvergetelijke jaren in het vrouwenpeloton hebben mijn leven voor altijd veranderd. Verrijkt. Mooier gemaakt", schrijft De Vries op haar blog. Nu is het tijd om het op een mooie manier afscheid te nemen.

"Op een gegeven moment moet je reëel zijn", licht ze toe. "Deze winter word ik 37. Misschien wil ik ooit nog wel kinderen. Maar 'ooit' duurt niet zo lang meer, op mijn leeftijd. En bovendien wil ik ook geen peletonvulling worden."

Eigenlijk had ze het besluit al een jaar geleden genomen. "Ik ben vorig jaar lang geblesseerd geweest en het ging niet zo lekker in het team waarin ik zat. Zo wilde ik mijn wielrenloopbaan niet afsluiten, dacht ik. Ik ben overgestapt naar een kleiner team en daar heb ik het hele seizoen op mijn eigen kansen kunnen focussen."

'Ik hoor hier'
Begin september rijdt De Vries, die eerder als journalist voor Holland Sport werkte, de Holland Ladies Tour. Daarna is het over en uit. "Mensen waren wel sceptisch toen ik begon. 'Denk je dat je als journalist zomaar even wielrenner kunt worden?'" Maar op de fiets was ze op haar plek. "Het mooiste vond ik mijn 8ste plek in de Ronde van Drenthe. Ik heb ook wel rondes gewonnen, maar die waren minder groot. Dit was een race in zware omstandigheden, met de beste wielrensters ter wereld. Op dat moment dacht ik: 'Zie je wel, ik hoor hier'. Dat was fantastisch."

Het wielrennen heeft De Vries veel geleerd. "Mijn lijf kan dingen die ik nooit had gedacht", schrijft ze op haar blog. "Mijn geest is sterker dan ik ooit had kunnen vermoeden. Ik heb mezelf leren kennen op een manier die ik niet voor mogelijk had gehouden."

Inspireren
"Ik heb honderden reacties gekregen op mijn afscheid, mensen stuurden zoveel mooie woorden. Het mooiste compliment vond ik, dat mensen schreven dat ik hen heb geïnspireerd. Dat ze door mijn verhalen iets hebben opgepakt wat ze nog niet eerder hadden gedaan." Ook na het wielrennen wil ze mensen blijven inspireren.

"Als je iets wilt, ga er dan voor. Veel mensen proberen niet eens. Maar ook al mislukt het, dan heb je nog steeds iets geleerd."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden