Marijn Brouwers

Kleinkunst

'Bon Anniversaire' ***

Het combo speelt en in het donker staat een zanger zenuwachtig te wachten. Hij spreekt zichzelf moed in. Staat hij op het punt van doorbreken of is dit de definitieve ontmaskering? Hij twijfelt er zelf nog aan. Onwillekeurig gaan je gedachten naar Charles Aznavour, jaren vijftig. Toen zijn naam voor het eerst boven aan het affiche prijkte in het Olympia, de oudste concertzaal van Parijs.

Het zijn immers Aznavours liedjes die Marijn Brouwers in 'Bon Anniversaire' zingt. Al zingt hij ze in het Nederlands. Soms vertaald door hemzelf, soms door anderen als Ernst van Altena, Lennaert Nijgh of Jurrian van Dongen. Dan gaat het licht aan en barst de zanger los in 'Geef mij de moed': 'Emmenez moi' in de versie van Aznavour. Veelbelovend begin. Brouwers heeft zich omringd met puike muzikanten, pianist Marc-Peter van Dijk, bassist Reyer Zwart en op trompet en flugelhorn Teus Nobel. De soepele stem van Brouwers leent zich goed voor chansons.

Maar dan is er weer een nieuwe verhaallijn, waarin Brouwers in Parijs zit en opsomt wat hij om zich heen ziet, ruikt en proeft. Alle clichés over de stad van de liefde komen voorbij en dat doet stevig afbreuk. Laat hem dan maar zingen. Net als in zijn vorige programma 'Beste meneer Halsema' neemt hij je mee in het lied. Hij spéélt het voor je ogen, legt er een verhaal in dat hij ons móet vertellen. Dan is hij op zijn best.

Nu er een flink aantal in het Nederlands vertaald is, wordt al snel duidelijk dat de chansons van Aznavour vrijwel allemaal een melancholische laag bevatten, die Brouwers extra aanzet door de bezetting van zijn bandje, door de arrangementen of door de anekdotes die hij tussendoor vertelt. Dat maakt de sfeer van de avond wat eentonig en af en toe onnodig zwaar, een beetje lucht zou geen kwaad kunnen.

'Bon Anniversaire' is met zijn chansons en impressionistische tafereeltjes een associatieve voorstelling geworden rond de liedjes van Aznavour. Waar Brouwers' vorige voorstelling nog een mooi verhaal kende met een persoonlijke zoektocht naar het leven en werk van Frans Halsema, komt er nu niet direct iets over of van Aznavour aan bod. Begrijpelijk dat je geen herhaling van zetten wilt, maar iets meer reliëf, diepte en houvast was wel prettig geweest.

'Bon Anniversaire' is te zien t/m 23/12. Info: www.marijnbrouwers.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden