'Marihuana is het nieuwe bier'

null Beeld ANP
Beeld ANP

Bezoekers van de NASCAR-races in Indianapolis keken vorige maand vreemd  op toen ze op het reusachtige videoscherm opeens een reclame voor cannabis voorbij zagen komen. De spot was gemaakt door de Marijuana Policy Project met de bedoeling de bezoekers van het race-evenement ervan bewust te maken dat er alternatieven zijn voor het drinken van bier.

De reclamespot lijkt op het eerst gezicht op een Amerikaanse bierreclame, maar propageert het gebruik van softdrugs met de argumenten dat het minder schadelijk zou zijn: geen calorieën, geen katers en agressief gedrag. De uitsmijter van de commercial: marihuana is minder schadelijk dan alcohol en het is tijd om het ook zo te behandelen.

Doel van de spot was volgens de Marijuana Policy Project om de bezoekers ervan te overtuigen dat cannabis moet worden gelegaliseerd in meer staten van de VS dan de twee waar het gebruik nu is toegestaan: Colorado en Washington. "Marihuana is minder giftig en verslavend dan alcohol en het is een stuk minder waarschijnlijk dat mensen die het hebben gebruikt agressief gedrag zullen vertonen" aldus Mason Tvert, woordvoerder van de Maijuana Policy Project. De spot werd gemaakt met een budget van 350 dollar en uitgezonden als 'non-profit' commercial voor een bedrag van 2200 dollar. Naar schatting tussen de 225.000 en 600.000 mensen hebben het filmpje op het circuit gezien.

Kritiek
De Federal Drugs Agency en het Nationaal Institute voor Drugsmisbruik hebben afwijzend gereageerd op de commercial. "De bewering dat marihuana minder 'giftig' is dan alcohol is onjuist, omdat beide middelen eigen risico's met zich meebrengen" schrijft het instituut in een verklaring.

De website Politifacts checkte de feiten en concludeerde dat er in 2010 41.682 alcohol-gerelateerde doden waren in de VS. De website kon geen bewijzen vinden voor doden met marihuana als oorzaak. Wel is er een onderzoek beschikbaar van emeritus professor Robert Gable aan de Claremont Graduate University die uitgebreid onderzoek deed naar hoe ongezond verschillende soorten drugs zijn. Daaruit blijkt dat 'marihuana 100 keer veiliger is dan alcohol of cocaïne'. De website concludeert dat de bewering dat cannabis veiliger is dan alchol 'voornamelijk waar' is.

"De overheid overdrijft de gevaren van cannabis al jaren, maar dit is een dieptepunt" laat Mason Tvert in een reactie aan de Huffington Post weten. "De bewering dat Marihuana net zo giftig is als alcohol, is het zelfde als beweren dat sushi net zo vet is als gefrituurde kip".

Onderzoek
Er is overigens voldoende onderzoek gedaan naar de schadelijkheid en de maatschappelijke invloed van de verschillende soorten verdovende middelen. Volgens het RIVM ligt de 'toxiciteit' van alcohol vele malen hoger dan die van cannabis. Een zelfde onderzoek van professor David Nutt onderschrijft die conclusies.

Roel Kerssemakers van de Jellinek in Amsterdam brengt enige nuance aan: "Bij matig gebruik - en dan bedoel ik echt niet meer dan twee glazen alcohol per dag- is alcohol toch te verkiezen boven cannabis. Het roken van cannabis moet nog altijd over de longen en dat blijft schadelijk. Bovendien weten we uit ervaring dat maar heel weinig mensen het kunnen houden bij slechts twee glazen. Het risico op verslaving is bij het gebruik van alcohol aanzienlijk."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden