null Beeld Vivian Keulards
Beeld Vivian Keulards

Bij de kapperVivian Keulards

Marieke was op slag verliefd op haar holistische kapper

Vivian Keulards

Zeven jaar geleden kwam Marieke Verhagen, nog gebroken door liefdesverdriet, terecht in de kappersstoel van Engelsman Ben Wright (54). Die had in Utrecht een bloeiende kapperszaak in een omgebouwd fietsschuurtje. Marieke hoorde hem praten en was op slag verliefd. Het duurde drie knipbeurten voordat ze hem uit durfde te vragen. Hij ging nooit uit met klanten, maar stemde in met een kop koffie. Marieke biechtte haar gevoelens op en zo begon hun liefdesverhaal, dat vier jaar later werd bezegeld met de geboorte van hun zoontje Otto (3).

Om dichter bij familie te wonen verhuisden ze in coronatijd naar Tilburg. Ben transformeerde ditmaal het duivenhok tot een gezellige kapsalon. Een aantal Utrechtse klanten reisde mee naar zijn achtertuin. “Ik heb ­bewust maar één stoel. Zo is er geen ruis van anderen en krijgt iedereen in alle rust de tijd en aandacht. Ik bestudeer gezicht, schedel, lichaam, ­levensstijl en het karakter van mijn klanten. Het kapsel moet bij de volledige mens passen.

“Holistische kapper word ik weleens genoemd, maar ik heb niet veel met die terminologie. Ik zie het als intuïtie, energie die je voelt bij een ander. Die kun je trainen, net als een spier, ontdekte ik tijdens mijn vele reizen. Ik heb over de hele wereld gewoond, veel baantjes gehad, maar kapper was ik altijd.”

Marieke, haar schoonzus en Otto komen de nieuwe coupe bekijken van Anne, Mariekes tweelingzus. “Wauw”, roept Otto. “Je lijkt Rapunzel wel.”

Fotograaf en journalist Vivian Keulards bezoekt wekelijks een kapper ergens in het land.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden