Marianne Vos moet kiezen

Haar hoofd zit vol ambities, maar het lichaam van de 27-jarige wielrenster begint te protesteren

Het is een dag na Marianne Vos' debacle in Hoogerheide, de laatste serieuze testcase voor het WK veldrijden komend weekeinde in het Tsjechische Tabor. Vos lacht afgemeten als ze met haar ploeg Rabo/Liv het podium opkomt voor de teampresentatie, gisteren in het gemeentehuis in Emmen. Ze verbijt pijn en teleurstelling als haar gevraagd wordt naar de oorzaak. "Ik houd het maar op een slechte dag."

Vos gelooft nog altijd in haar kansen voor het WK. Hoe gering ook. 'Een hamstringblessure', klonk de diagnose na de wedstrijd in Hoogerheide. Chronisch, vult Vos aan. Een dag later is haar blessure niet verergerd. Verbeterd ook niet. Vos: "Ik moet rust houden. En hopen dat het deze week beter gaat."

De modder zondag op haar gezicht verraadde veel meer dan alleen een zware veldrit in Hoogerheide. Vos eindigde op een voor haar ongehoorde twaalfde plek, tussen rensters die gewoonlijk het opspattende slijk van haar wielen opvangen in plaats van andersom. Ze trekt een getergde grimas. "Ik kan mij niet herinneren dat ik bij de profs ooit in het middenveld eindigde."

Vos' kansen op prolongatie van haar wereldtitel lijken erg klein voor zaterdag. Maar zolang er nog een wedstrijd wordt verreden en de finish niet in zicht is, maak je altijd een kans, spreekt zij zichzelf in Emmen moed in. "Het is na Hoogerheide niet in mij opgekomen om Tabor te laten schieten." Ook bondscoach Johan Lammerts gelooft nog altijd in een achtste wereldtitel voor Vos. Hij bombardeerde de renster optimistisch tot kopvrouw voor de mondiale vrouwenwedstrijd.

Vos doet luchtig over haar blessure. Wie in de winter de blubber opzoekt moet af en toe lopen, zegt ze over de oorzaak. Het NK in Veldhoven twee weken geleden leek vanwege de langdurig regenval bij vlagen soms meer op een loopevenement. "Daar heb ik mijn hamstring zeer waarschijnlijk overbelast. Het is niet anders." Ze is kwetsbaar geworden. Vos knikt lijdzaam als ze met het woord wordt geconfronteerd. Eigenlijk zou het niet mogen als 27-jarige. Haar ploegleider Koos Moerenhout trekt een bedenkelijk gezicht. "Marianne's lichaam protesteert, daar moet je eerlijk in zijn. Zij wil alleen het allerhoogste niveau. Kwalitatief en kwantitatief. En met dat laatste gaat het nu mis."

Er is geen wielerdiscipline die Vos niet beoefent. En aan torenhoge ambities geen gebrek. Vos heeft inmiddels haar zinnen gezet op de Olympische mountainbiketitel volgend jaar in Rio. Over haar verwachtingen spreekt zij met overgave. Maar zelden zul je Vos horen zeggen dat de belasting die zij haar lichaam oplegt, grenzeloos is.

Moerenhout houdt het op een 'transitie' in het sportieve leven van zijn renster. Haar hoofd wil nog wel maar haar lijf protesteert. Steeds vaker. Vorig jaar vergooide Vos de regenboogtrui in het Spaanse Ponferrada vanwege rugklachten. Ook zo'n kwaal die Vos tot voor kort alleen van horen zeggen kende.

De vraag is hoelang Vos nog verstoppertje kan spelen. Oud-renner Koos Moerenhout heeft het er steeds vaker over met zijn pupil. "De gretigheid van Vos houdt helaas geen gelijke tred met de realiteit", merkt Moerenhout na afloop van de presentatie op. "Dat is als coach soms frustrerend. Anderzijds is dit ook de Marianne die wij kennen: ze vliegt erin met volle overgave."

Na afloop van de teampresentatie komt de andere kant van Vos bovendrijven. Een kant die het vrouwenwielrennen veel noodzakelijke goodwill oplevert maar tegelijk een grote wissel trekt op haar lichaam. "Marianne's vrije tijd gaat bijna geheel op aan promotie voor de vrouwensport", zegt Moerenhout als verderop een volle zaal met jonge wielerfans Vos aan een speels kruisverhoor onderwerpt.

"Dit kan je moeilijk afkeuren. Maar het gaat met haar overvolle wieleragenda onherroepelijk ten koste van haar rust. Ik hoop toch echt dat wij ergens, straks, een balans in al die zaken gaan vinden. Want Marianne kan als wielrenster nog heel lang mee. Maar dan moet ze wel keuzes gaan maken."

undefined

Vos en Van Amerongen mee naar WK veldrijden

Thijs van Amerongen maakt deel uit van de selectie voor de WK veldrijden, komend weekeinde in het Tsjechische Tabor. Bondscoach Johan Lammerts maakte gisteren zijn keuze bekend. Van Amerongen keerde zondag in Hoogerheide terug in competitie nadat hij wegens oververmoeidheid een maand rust had genomen.

De ploeg wordt geleid door Nederlands kampioen Mathieu van der Poel en Lars van der Haar. De Nederlandse ploeg bestaat verder uit Corné van Kessel, David van der Poel en Niels Wubben. Van der Poel is de grote favoriet, meent Lammerts. "Mathieu heeft zondag opnieuw getoond dat hij van grote klasse is. Hij verkeert in topvorm en is naast Wout van Aert de grote favoriet voor het WK." Bij de vrouwen wees Lammerts naast Marianne Vos ook Sophie de Boer, Sanne van Paassen en Sabrina Stultiens aan. Bij de beloften selecteerde de bondscoach Martijn Budding, Stan Godrie en Joris Nieuwenhuis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden