Marianne Vos is crossen niet verleerd

terug Na bijna twee jaar absentie reed Marianne Vos weer in het veld. "Ik ben niet nieuw in het veldrijden, hè."

Connie en Henk Vos zijn precies 687 dagen weggeweest. "Er verandert hier ook niks", merkt de moeder van Marianne Vos met een sjekkie in haar hand geamuseerd op als Henk de reclamevrije camper langs de boorden van de Schelde parkeert. Connie springt opzij om niet overreden te worden. "Marianne is het parcours verkennen. Je kent haar."

Marianne Vos in na bijna twee jaar absentie terug in het veld. Locatie is de Scheldecross zaterdag aan de Linkeroever in Antwerpen. Ze heeft zojuist een eerste warming-up gedaan. Onder haar schoenen zit amper modder. "Het wordt een snelle cross", zegt de zevenvoudig wereldkampioen alsof ze nooit is weggeweest.

"Of de bandenspanning ok is", vraagt vader Henk. Vos voelt nog even aan haar achterwiel en knikt. Aan het gezicht van Marianne is nauwelijks af te lezen wat er in haar omgaat. Ook nu niet. "Er is ergens heus wel wat lichte spanning hoor", zegt ze na wat aandringen.

Vos was vorige week nog in Zuid-Afrika voor een training. In Antwerpen begint voor haar het nieuwe jaar. Ze bouwde bijna drie maanden rust in. Een unicum, lacht ze. "Met de Spelen in Rio en het WK in Qatar was 2016 een intensief seizoen, zo vlak na mijn herstel. Ik maak liever niet opnieuw de fout door de balans overhoop te gooien."

In Tabor, Tsjechië, kwam ze in januari 2015 geblesseerd en gekweld nog tot een bronzen medaille op het WK veldrijden. Daarna was het over en sluiten. Haar lichaam was op, haar hoofd murw omdat het evenwicht zoek was.

Vos: "Die overtraining kwam niet van het crossen. Het is ook niet slecht voor mij. Het heeft er misschien wel aan bijgedragen", meent de 29-jarige alleskunner terugkijkend op de laatste jaren.

undefined

Loodzwaar

Veldrijden is een stiel waar Vos haar vaardigheden kan aanwenden. Die wil ze niet verloochenen. "Ik doe dit echt niet op reserve. Dat kan in deze loodzware discipline ook niet. " Het geploeter in de wintermodder is ook nog voor andere zaken goed. Dit is haar fundering voor het wegseizoen. Pieken wil ze op het NK begin januari. Darnaa volgt de laatste uitdaging deze winter: het WK eind volgende maand in Luxemburg. "Heel eerlijk? Ik doe dit heel graag. Dit is prachtige sport."

Vos' wederkomst maakt in Vlaanderen veel los. Haar telefoon stond sinds ze terug is uit Zuid-Afrika nauwelijks stil voor interviewaanvragen. Uren voor de start in Antwerpen duwen fans elkaar bij de camper opzij voor een foto. Vos valt een bijna ovationeel applaus ten deel als zij vijf minuten voor de start naar de vertrekstraat wordt opgeroepen. Op de laatste startrij - zelfs voor een levende legende wijken de regels niet, tikt een jonge rensters een collega aan. Ze staan niet vaak naast misschien wel beste wielrenster die de sport kent.

undefined

Roofdier

Het is ook het enige wat ze van Vos zien. Als het startlicht op groen springt, schiet Vos als een roofdier voorbij een tiental rensters. Bij het ingaan van de eerste bocht zit ze vlak bij de koploopsters die haar rentree met argusogen bekijken.

"Wij hebben er een regelrechte concurrent bij", verwoordt regerend wereldkampioen Thalita de Jong na de finish de terugkeer van Vos. De tweevoudige Olympisch kampioen wordt na ruim 22 maanden afwezigheid vierde.

"Ik vind het op basis van een wedstrijd lastig te zeggen waar ik nu sta", is Vos' reactie. Drie weken tot het NK zijn kort, erkent zij zelf. Nog eens drie naar het WK geven haar wellicht meer respijt om in topvorm te komen. Ze laat het maar op zich afkomen. "Ik ben natuurlijk niet helemaal nieuw in het veldrijden."

De sport heeft ondertussen niet stilgestaan. "Mooi om te zien dat alle vrouwencrossen in België tegenwoordig live op tv worden uitgezonden", knikt Vos goedkeurend. "Daardoor kunnen nu veel meer vrouwen fulltime met deze sport bezig zijn." Ook in haar rol als pleitbezorger voor gelijke sportieve voorwaarden voor rensters is Marianne Vos nog lang niet uitgespeeld.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden