Marianne Thieme invloedrijk, maar net buiten top-100

Marianne Thieme, de leider van de Partij voor de Dieren (PvdD) (ANP)

Waar is Marianne Thieme in de Duurzame 100? En waarom heeft niemand van Milieudefensie de Duurzame 100 van Trouw gehaald?

Willem Verhaak, campagneleider bij Milieudefensie, had eerlijk gezegd wel verwacht een of twee mensen van zijn organisatie terug te vinden op de lijst van invloedrijke duurzame Nederlanders die Trouw afgelopen zaterdag presenteerde.

Zoals zijn collega Wouter van Eck, landelijk actief tegen megastallen en de drijvende kracht achter Stop Fout Vlees, het eerste burgerinitiatief in de Tweede Kamer. Van Eck stond ook wel op de ’groslijst’: de 300 namen die in eerste instantie zijn verzameld. Maar hij werd er niet uitgepikt, toen het panel van experts 100 namen selecteerde.

Er staan overigens wel heel wat mensen op met een verleden bij Milieudefensie, zoals Marijke Vos (26), Marcel Schuttelaar (54), Gemma Boetekees (73), Wijnand Duyvendak (74), Teo Wams (88) en Chris Zijdeveld (90): zij scoren hoger op daadkracht, charisma, innovatie, visie, contacten en kennis.

Verhaak heeft wel een plausibele verklaring voor het ontbreken van Milieudefensie: „Wij werken met verschillende woordvoerders per thema. Zo ga ik over klimaat en energie. Alleen als het overstijgend is, komt directeur Frank Köhler eraan te pas. Dat is een keuze die we als organisatie hebben gemaakt. Voordeel is dat je mensen aan het woord laat die echt verstand hebben van de inhoud. Je bent misschien minder herkenbaar, maar ook het afbreukrisico is minder groot.”

Volgens de perswoordvoerder van Milieudefensie, Marlijn Dingshof, zal er intern nog wel even worden doorgepraat over de lijst en hun afwezigheid, maar ze tillen er ook niet al te zwaar aan. „We horen wel vaker dat mensen ons niet heel innovatief vinden, omdat we ouderwets actie voeren en lang op onze thema’s blijven zitten. Zelf vinden we dat juist onze kracht.”

Veel fans heeft ook Marianne Thieme, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, blijkt uit de reacties op internet. De overeenkomst met Al Gore is evident: ze maakte de in Nederland spraakmakende film ’Meat the truth’, over de schadelijke gevolgen van vleesconsumptie.

Thieme heeft lang meegedraaid in de selectie. De 13 leden van het expertpanel van de Duurzame 100 hebben ieder vijftig namen gekozen uit een groslijst van 300. Bij het samenvoegen van die lijsten kwam het panel op 108 uit. Daarbij zat ook Thieme, die door drie leden van het expertteam werd gekozen als invloedrijk, wat haar recht gaf op een plek op de Duurzame 100.

Vervolgens heeft het hele panel al deze 108 gescoord op invloedrijkheid aan de hand van de zes criteria. Na het scoren eindigde Thieme op plek 102.

De twee andere bekende vrouwen die sneuvelden waren prinses Irene van Lippe-Biesterfeld (105), die met haar Natuurcollege de relatie tussen mens en natuur probeert te herstellen. En Floortje Dessing, het gezicht van omroep Llink en van het fairtrademerk Max Havelaar. Dessing eindigde op 108. Overigens hoeft dit de acht hekkensluiters vooral niet ontmoedigen: statistisch is het verschil in scores met de onderste regionen uit de Duurzame 100 minimaal.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden