‘Marianne reed al toen ik nog niet op de fiets zat’

Annemarie Worst is in Rosmalen op weg naar de wereldtitel. Achter haar de wereldkampioene van vorig jaar, de Belgische Sanne Cant en rechts Marianne Vos. Beeld BELGA
Annemarie Worst is in Rosmalen op weg naar de wereldtitel. Achter haar de wereldkampioene van vorig jaar, de Belgische Sanne Cant en rechts Marianne Vos.Beeld BELGA

Het podium bij het EK veldrijden voor vrouwen kleurde geheel oranje. Annemarie Worst vroeg Marianne Vos ooit om een handtekening, nu sloopte ze haar grote voorbeeld.

Kick Hommes

De een huilde tranen van blijdschap, de andere perste er een meter verderop een traan uit omdat ze volledig stuk zat. Het verschil tussen de twee beste veldrijdsters kon vlak na afloop van de EK veldrijden in Rosmalen bijna niet groter uitgebeeld. De nummer een werd geknuffeld en omhelsd door familie, de nummer twee werd in haar eigen gedachten gelaten. De een heette ­Annemarie Worst, de ander Marianne Vos. Denise Betsema stond er als nummer drie wat verloren bij.

Gevecht

Worst (22) is de vrouw die dit jaar doorbreekt in de cross, Vos (31) de vrouw die opnieuw doorbreekt, al wil ze niet van een comeback spreken (‘Die was drie jaar geleden’). Het hele jaar zitten ze elkaar al dwars. Vos won vóór de EK vijf van de zeven wereldbekerwedstrijden, Worst was één keer de beste, vorige maand in Gieten.

De twee maakten er ook in Rosmalen een gevecht van, met Betsema als sterke nummer drie. In de volle zon reden ze de gehele wedstrijd vooraan rond tussen een haag van een paar duizend fans die zich op het zand, in de bossen of naast het water hadden geposteerd. Een volledig oranje po­dium kwam nooit in gevaar.

Worst reed op het snelle circuit in Rosmalen zoals ze vaak rijdt: op kop en dan aan één stuk door hard, hard, hard. Het resulteerde in een succesvolle solo. Ze is vaak wars van tactische trucjes, zegt bondscoach Gerben de Knegt. Worst hoopt dat de concurrentie uiteindelijk breekt door haar tempo. “De geslepenheid van Vos, die mist ze nog.”

De tactiek werkte gisteren wel. Vos en ook Betsema werden meer en meer gesloopt. Kenmerkend was de manier waarop Vos na afloop bij moest komen. Minutenlang hing ze over haar stuur gebogen, de rechtervoet nog in de klikker. Ze kreeg een windjack omgeslagen, maar dat zakte langzaam van haar schouder omdat ze er helemaal geen aandacht aan schonk.

Vos, eenmaal op adem na de po­diumceremonie: “Ja, ik moest echt wel even bijkomen. Ik had geen superdag, en die had je hier wel nodig. Annemarie zette iedereen onder druk. Als je dat kan, heb je verdiend gewonnen. Of ik verrast was dat ze dat kon? Nee, ik wist dat ze heel snel kon rijden.”

Grote favoriet

Worst sloopte zo de vrouw die het EK eigenlijk al bijna had gewonnen. Vos werd vooraf gezien als de grote favoriet, nu ze eindelijk weer een topseizoen in het veld kent. Ze koos er bewust voor om het wegseizoen wat eerder af te sluiten, zodat ze zich kon richten op de crossen. Met haar goede vorm leek ze weer op de ‘oude’ Vos, die in het verleden haar tegenstanders ver achter zich liet.

De vorm is er nog steeds, alleen krijgt ze nu meer concurrentie. Worst kent een verleden op de mountainbike, de fiets die ze lange tijd prefereerde boven de crosser. Ze was wel bekend met veldrijden. Als groot fan vroeg Worst als vrijwilliger bij een wereldbekerwedstrijd in Valkenburg Vos ooit nog om een handtekening. “Maar Marianne weet dat zelf niet hoor. Ik kijk echt tegen haar op, ze reed al toen ik nog niet op de fiets zat. Dat ik tegen haar mag rijden en van haar kan winnen, is heel erg gaaf.”

De mountainbike trok meer, en nog steeds vindt ze dat het leukste om te doen. Het was dat bondscoach De Knegt op haar inpraatte om toch voor het veldrijden te kiezen. Ze ging zich er meer op toeleggen toen ze succes proefde, met onder meer de wereldtitel voor beloften vorig jaar. Dit jaar won ze in Gieten en werd ze bij de laatste twee wedstrijden tweede. Een jaar in de Europese kampioenstrui is tot nu toe de mooiste beloning ooit.

Mathieu van der Poel prolongeert titel

Eén versnelling had Mathieu van der Poel (23) gisteren nodig om zijn Europese titel te prolongeren. In de tweede ronde van de cross sloot de veelwinnaar aan bij de ontsnapte Belgische wereldkampioen Wout van Aert, om er daarna heel hard vandoor te rijden op een relatief eenvoudig stuk. Van Aert en iedereen daarachter kwamen nooit meer in de buurt. Laurens Sweeck werd derde.
Van der Poel demonstreerde op die manier dat hij nog steeds goed in vorm is, enkele dagen na de Koppenbergcross, waar hij als 21ste eindigde. Dat was gewoon een slechte dag, zei hij. Was zijn demarrage niet te vroeg geweest? “Nee, het is maar beter om zo snel mogelijk veel voorsprong te nemen.” Van Aert was na afloop tevreden met de tweede plek. Of het frustrerend was om weer van Van der Poel te verliezen? “Nee, het stimuleert om beter te worden. En als Mathieu zo wegrijdt, is er niks tegen te doen.”

Lees ook:

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden