Maria wil haar door de nazi's geroofde kunstwerk terug

Woman in Gold

Regie: Simon Curtis. Met Helen Mirren, Ryan Reynolds, Daniel Brühl, Katie Holmes.

***

Iedereen kent het schilderij van Gustav Klimt: een portret in art nouveau-stijl van een grootogige vrouw gekleed in goud. Dat een alom bewonderd werk naast een publieke, kunsthistorische ook een persoonlijke, intieme betekenis kan hebben, daar gaat 'Woman in Gold' over.

De Joodse Maria Altmann (Mirren) is ooit als jonge vrouw voor de nazi's gevlucht vanuit Wenen naar Amerika. Op latere leeftijd realiseert ze zich welke kunstwerken, die in haar ouderlijk huis gewoon aan de muur hingen, destijds door de Duitsers zijn geconfisceerd. De dame in goud, dat is haar vroeg overleden tante Adèle, die rond 1904 voor Klimt poseerde. Met het schilderij, 'de Mona Lisa van Oostenrijk', maakt het Belevedere-paleis in Wenen mooie sier. Maria wil het kunstwerk terug.

'Woman in Gold' zoomt in op één verhaal uit al die berichten over roofkunst die regelmatig de krant halen. Met de ontdekking van de collectie-Gurlitt in 2012, of de gestolen werken die in bezit zouden zijn van de koninklijke familie, is de zoektocht naar en het getouwtrek om verdwenen kunst actueler dan ooit. 'Portret van Adèle Bloch-Bauer' werd in 2006 voor een recordbedrag van 135 miljoen dollar geveild.

Maria neemt de jonge, niet al te ervaren jurist Randy Schönberg (Reynolds) in de arm en daarmee begint een road trip naar Wenen, die doet denken aan 'Philomena' (waarin ook een oudere dame en een jongere man samen een pijnlijk verleden oprakelden) en die wat schematisch van opzet mag zijn, maar uitstekend werkt.

Mirren is een regelrecht plezier als een kribbig, kittig, gracieus dametje met goudkleurig permanentje en zwabberend Duits accent, dat diplomatie en venijn moeiteloos combineert. Naast haar staat Reynolds in fletse pakken als de wat verdwaasde, onwetende Amerikaan die ontdekt dat hij meer banden heeft met het oude continent dan hij zich had gerealiseerd. Met visueel fraaie, omineus donker getinte flashbacks van Maria's vooroorlogse familieleven trekt regisseur Curtis hun familiegeschiedenissen naar elkaar toe.

'Woman in Gold' is een efficiënt verteld, emotioneel mooi gedoseerd drama over de waarde van familiebanden, of die nou obsceen dure kunst opleveren of niet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden