Maria Sjarapova betrapt op doping

Russische tennisster: Ik slik al tien jaar hartmedicijn, maar wist niet dat het sinds dit jaar op de dopinglijst staat

ELINE VAN SUCHTELEN

Een doodse blik in haar ogen. Zwarte kleding. Nee, Maria Sjarapova ging gisteren niet op een met spoed belegde persconferentie in een hotel in Los Angeles haar pensioen aankondigen. "Zeker niet op een plek met dit afgrijselijke tapijt op de vloer", aldus Sjarapova tijdens haar mededeling die als 'groot nieuws' werd aangekondigd door haar agentschap.

"Ik heb een ongelofelijke fout gemaakt", vertelde ze gisteren met een strak gezicht. Sjarapova maakte bekend dat ze op doping is betrapt. Het gaat om meldonium, een middel dat sinds dit jaar op de verboden lijst staat.

Op de Australian Open van begin dit jaar, waar Sjarapova in de kwartfinales verloor van Serena Williams, ging het mis. Sjarapova had op 22 december een brief gekregen van het wereldantidopingagentschap Wada met een lijst waarop stond welke middelen in 2016 niet (meer) zijn toegestaan. "Ik heb er niet naar gekeken", aldus Sjarapova gisteren. "Een gigantische fout. Ik heb mijn fans teleurgesteld. Mijn sport teleurgesteld. Maar ik wil mijn carrière niet op deze manier eindigen. Ik hoop dat ik een tweede kans krijg."

Een paar dagen geleden kreeg de vijfvoudig grandslamwinnares een brief van de internationale tennisfederatie ITF waarin ze op de hoogte werd gesteld van de positieve test. Wat de consequenties zijn weet ze nog niet. Er hangt haar een schorsing boven het hoofd.

Sjarapova vertelde dat ze het middel op doktersvoorschrift sinds 2006 gebruikt vanwege verschillende gezondheidsklachten. "Ik had een tekort aan magnesium en in mijn familie komt diabetes voor. Ik gebruikte verschillende dingen om die problemen op te lossen, en meldonium was daar één van. Het maakte me gezond. Daarom nam ik het."

Meldonium, ook wel meldronaat genoemd, heeft een positieve werking op het uithoudingsvermogen. Het wordt onder meer gebruikt voor hartklachten en is in Oost-Europa gewoon op internet te bestellen. In landen binnen de EU en de Verenigde staten is het minder makkelijk te verkrijgen. Daar moet iemand naar een arts in een land waar meldonium als medicijn geregistreerd staat.

Sjarapova is niet de enige atlete uit Rusland die door de mand valt op het gebruik van het verboden middel. Wielrenner Eduard Vorganov en de Oekraïense biatlete Olga Abramova werden er in februari op betrapt.

Directeur van de Nederlandse dopingautoriteit Herman Ram vertelde onlangs in NRC dat het hem niet verbaasde dat er meerdere sporters op het gebruik van het middel zijn betrapt. "Als er een nieuw middel op de dopinglijst komt, merk je altijd dat het nog onbekend is en er daardoor startproblemen zijn. Er lopen dan direct sporters tegen de lamp."

Of het middel bij gezonde topsporters werkt, is niet bekend. Er is alleen onderzoek gedaan naar ongetrainde mensen met hartproblemen. Die scoren iets beter op een fietsinspanningstest.

Het was dus geen zwangerschap, nieuwe sponsor, huwelijk en zeker geen pensioen waar Sjarapova mee kwam in Los Angeles. Al had ze dergelijke nieuwtjes ongetwijfeld liever bekendgemaakt dan een positieve dopingtest.

Sjarapova kampte sinds de Australian Open met een armblessure waardoor ze enige tijd niet meer in actie kwam. De huidige nummer zeven van de wereld won op Roland Garros in 2014 haar laatste grandslamtitel. Begin februari was ze wel aanwezig bij het Russische Fed Cup-team, dat van Nederland verloor. Haar aanwezigheid - ze kwam niet in actie - had te maken met haar wens om deel te nemen aan de Olympische Spelen in Rio komende zomer. De kans dat ze Rio haalt is nu erg klein.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden