naschrift

María Mariani (1923-2018) hielp meer dan 120 baby’s terug te krijgen bij hun families

María Isabel Chorobik de Mariani Beeld AFP

Als een van de oprichters van de ‘Grootmoeders van de Plaza de Mayo’, hielp María Isabel Chorobik de Mariani om meer dan 120 door de Argentijnse junta geroofde baby’s terug te krijgen bij hun families. Maar haar eigen kleinkind heeft ze nooit meer teruggevonden.

Clara Anahí was pas drie maanden oud toen het huis van haar ouders in La Plata door Argentijnse militairen werd bestormd. Haar moeder, die er een krant drukte voor een militante linkse beweging die tegen de junta streed, werd met kogels doorzeefd, net als vier van haar kompanen. Haar vader werd enkele maanden later vermoord. Maar hoewel volgens de officiële versie de baby in de armen van haar moeder was gestorven, meldden ooggetuigen dat het meisje door officieren was meegenomen.

Zo begon op 24 november 1976 María Mariani's decennialange speurtocht naar haar kleindochter die, zo wist ze zeker, net als veel andere zuigelingen van 'subversieve elementen' was ondergebracht bij getrouwen van de militaire dictatuur. 

Ze toog van weeshuis naar weeshuis, speurde in ziekenhuizen en kerken en richtte in 1977 met andere wanhopig zoekende oma's de 'Grootmoeders van de Plaza de Mayo' op. Net als de zogenoemde Dwaze Moeders probeerden ze met wekelijkse bijeenkomsten op dit plein in Buenos Aires antwoorden te krijgen van het bewind.

Tevergeefs. De luiers die ze aanschaften omdat ze dachten snel met hun kleinkinderen te worden herenigd, bleven onuitgepakt. "Hoe naïef van ons", zei ze hierover achteraf.

Na de val van het militaire regime in 1983 nam Mariani de leiding van de grootmoederbeweging op zich. Ze ijverde voor een DNA-databank, waardoor inmiddels 128 van de naar schatting vijfhonderd geroofde baby's zijn herenigd met hun familie. Ook verspreidde ze een brief aan Clara Anahí met foto's en familiekenmerken die ze wellicht zou herkennen.

Kerstavond 2015 leek het wonder te zijn geschied: Clara meldde zich bij haar oma, compleet met DNA-bewijs. Dat bleek echter vals, waarna de 92-jarige Mariani weer terug was bij af.

Ze was bedroefd. Ze was afgemat. Maar ze moest door. "Ik heb", stelde ze, "het recht niet te sterven voordat ik Clara Anahí gevonden heb".

In Naschrift beschrijft Trouw het leven van onlangs overleden bekende en minder bekende mensen. Meer naschriften vindt u in ons dossier.

Een tip voor Naschrift? Mail naar naschrift@trouw.nl Of per post naar Trouw/Naschrift, postbus 859, 1000 AW Amsterdam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden