Tv-column

Margriet van der Linden heeft ballen

Margriet van der Linden in 'M'Beeld KRO-NCRV

Yep, ze is begonnen. Margriet van der Linden heet onder vrienden al lang ‘M’, maar sinds maandag is de gelijknamige talkshow on air en kan iedereen haar zo noemen. De kop is er af voor de zomerse vervanger van ‘De Wereld Draait Door’.

De eerste indruk: lolliger en ironischer dan DWDD. Lichter ook, en ik weet niet of dat een handige zet is om de huidige doelgroep op dat tijdstip vast te houden. Met te veel infotainment-onderwerpen zoals die van maandagavond gaat ‘M’ al snel de hoek van ‘RTL Late Night’ in en daar moet het voor uitkijken.

Lucht

Eerst even over die ironie. Die fungeert slim als een ingebouwde disclaimer, versterkt door circusachtige elementen zoals het logo ‘M’ van theaterlampjes en het jolige Thijs Boontjes Dans- en Showorkest als huisband. De lollige insteek en het rustige, groene decor geven lucht. Het is ook onvoorstelbaar moeilijk om de geoliede machine van Matthijs van Nieuwkerk te vervangen die al dertien seizoenen de bochten (meestal) scherp aansnijdt. Hoe nerveus Margriet van der Linden (48) misschien ook is en vasthoudt aan de autocue; ze màg een foutje of twee maken, dat past nog binnen de lossere aanvliegroute.

Neem die grap over Trump die zijn dochter naar Israël stuurde voor de nieuwe ambassade in Jeruzalem. Hij zou zelf niet zijn gegaan omdat er te veel doden vielen bij rellen in Gaza. Die grap kan natuurlijk niet, maar had Margriet daar net zo serieus gezeten als Matthijs, dan kon die echt niet. In de context van haar snuffelstage bij de Amerikaanse komieken Jimmy Fallon en Seth Meyers valt ‘ie wel weer te plaatsen.

Potentie

Laten we wel wezen: een programma dat maandenlang is uitgedacht (zes weken langer dan gepland) en jaren moet lopen, beoordeel je niet op één aflevering. De verwachtingen op die prominente plek mogen hooggespannen zijn maar je kijkt naar de potentie. Als je tenminste niet mee wilt doen met de stijgende zuurtegraad op Twitter. Allereerst zijn de makers geen groentjes. KRO-NCRV is ook de omroep achter ‘Jinek’ dat al aan de stoelpoten zaagde van ‘Pauw’, en productiehuis Human Factor maakt al ‘Zondag met Lubach’, de eerste echt succesvolle satirische nieuwsrubriek. Margriet van der Linden heeft in ‘Moltalk’ bewezen hoe scherp en uitdagend ze uit de hoek kan komen. Ze heeft de persoonlijkheid om de lach en de serieuze frons te dragen. En ze heeft ballen. In 2009 gooide ze zichzelf voor de leeuwen als presentator van ‘Zomergasten’, ze rees na het afbranden weer op en durft nu weer de arena in.

Zij was maandag ontwapenend en grappig. Maar het gehele uurtje daagde niet uit en miste urgentie. Arie Boomsma deed zijn #MeToo-verhaal al in april in de LINDA. (al kwam hij vooral voor zijn nieuwe boek Fit dat gisteren verscheen). En de Netflix-documentaireserie ‘Wild wild country’ over de Bhagwan-beweging is al een maand uit. Het gesprek met cabaretier Johan Fretz over zijn moeder die bij Bhagwan van het pad af raakte, ging niet de diepte in. Hoe zag haar jarenlange ‘instabiliteit’ er concreet uit dan?

Vooral de mix aan onderwerpen was niet handig: te veel tv over wat er op tv te zien was geweest (‘Boer zoekt vrouw’, Songfestival, twintig jaar ‘The Big Lebowski’). Redactie, laat vooral de wetenschap en politiek niet liggen. Er moet wat meer ruggengraat in. Wat meer primaire bronnen.

Ik houd voorlopig vast aan losse elementen die nieuwsgierig maken. De huisband is lekker. Die M-boekenclub waarin lezers met z’n allen Saskia Noort gaan bespreken, is verfrissend democratisch. En de kleine straatreportage had meteen een hoog ‘Man Bijt Hond’-gehalte. Volgens producente Irene van den Brekel staat de letter M voor scherp, actueel en positief, zegt ze op Reporters Online. Dat laatste hebben ze alvast binnen. 

Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie. Lees hier meer afleveringen.

Lees ook: Laatbloeier Margriet van der Linden moet DWDD voor even doen vergeten

Margriet van der Linden (48), oud-hoofdredacteur van het feministische tijdschrift Opzij, journalist én de nieuwe Matthijs van Nieuwkerk. Wie is 'M'?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden