'Marginale faculteiten moeten niet zo ronken'

AMSTERDAM - 'Valse onbescheidenheid', noemt woordvoerder Ignace de Haes van de theologische faculteit Nijmegen de 'ronkende' op de borst klopperij van zusterfaculteiten. ,,We moeten als theologische faculteiten gewoon erkennen dat kerk en theologie marginale verschijnselen zijn.''

In Nijmegen willen de theologen niet meedoen aan de wedstrijd van Kampen, Utrecht, de Vrije Universiteit in Trouw van wie de mooiste, de grootste, de beste, de up-to-date-ste is van het land. Hoewel. Voor de 'klassieke' theologiestudie kon Nijmegen dit jaar zeven voltijds en twaalf deeltijdstudenten studenten inschrijven. Niets om mee te ronken en te pronken, geeft De Haes toe. Het is domweg eigenlijk te weinig.

'Nijmegen' wil zijn getallen niet opkloppen. Het heeft voor een scherp onderscheid gekozen tussen een klassieke studie (katholieke theologie) aan de ene kant; klein inderdaad, want gezien de secularisatie en het negatieve of minstens eenzijdige imago van de rk kerk is dat nu eenmaal zo. Daarnaast is een volstrekt andere, algemene, niet aan een kerk gebonden of daarop gerichte studie 'religies' te volgen.

De eerste jaren in het bestaan van deze 'religiestudies' leken beide richtingen nog op elkaar, herinnert De Haes zich, maar nu zijn de programma's van beide richtingen helemaal uit elkaar getrokken. De religiestudies trekken meer studenten dan de 'klassieke' theologie, maar De Haes wijst op iets anders.

Nijmegen biedt ook de vervolgstudie (masters) 'spiritualiteit'. Nee, niet als richting voor extra vrome katholieken, maar echt voor alle gezindten. Managers, leraren, ingenieurs, werkenden in de gezondheidszorg: ineens lijken ze zich allemaal bewust van een professioneel tekort dat ze willen aanvullen met 'verdieping', spiritualiteit. Er zijn nu twee jaargangen van elk zo'n vijftig studenten.

De Haes pleit voor een duidelijke profilering van de diverse studies die onder de paraplu van godgeerdheid en godsdienstwetenschap worden aangeboden en ook voor een publiek debat tussen de theologische faculteiten. Over marginaal zijn en toch ook van belang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden