Review

Marginale drukkers bieden maximum aan kwaliteit

M. van Delft en K. Thomassen (samenst.): Bibliografie van marginale uitgaven 1981 - 1994. Koninklijke Bibliotheek, Den Haag; 677 blz. - ¿ 50.

Een bibliografie als deze laat zien met hoeveel vernuft en vlijt overal in het land kleine boekjes worden gemaakt, in een beperkte oplage en met de hand. In de boekhandel woren ze maar zelden aangeboden, behalve in de boekwinkel Minotaurus (St. Antoniesbreestraat 3d, Amsterdam), die zich in typografie, drukken en marge-uitgaven specialiseert. Bij verzamelaars zijn de boekjes erg in trek: sommige persen - ze hebben namen als Avalon Pers, De Lange Afstand, Mikadopers, Sub Signo Libelli, In de Bonnefant, Tuinpers - hebben vaste afnemers, wat niet verwonderlijk is want technisch gesproken is het drukwerk van hoge kwaliteit en daarenboven geven zij goede teksten uit in een mooie vorm. Het zijn meestal dichters die de eerste druk van hun gedichten in dit margecircuit laten verschijnen: Gerrit Komrij, C. O. Jellema, Anton Korteweg, Anneke Brassinga, Wiel Kusters en anderen.

Al eerder had de Stichting drie deeltjes bibliografie verzorgd van uitgaven van de contribuanten. Dit vierde deel, dat dertien jaar bestrijkt, is gebaseerd op het depot van marginale uitgaven in de Koninklijke Bibliotheek en op bibliografieën van marginale persen. Het bevat een schat aan gegevens en is onmisbaar voor de liefhebber van margedrukwerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden