Marechaussee controleert enkel steekproefsgewijs

Hoe kon Anis Amri ongezien meerdere landsgrenzen passeren terwijl hij werd gezocht voor de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn? Dat heeft vooral te maken met het Schengenverdrag, waardoor er geen permanente grensbewaking meer is. Wat niet betekent dat de Koninklijke Marechaussee helemaal niet meer aan de Nederlandse grens controleert. Dat gebeurt enkel steekproefsgewijs, op basis van de Vreemdelingenwet.


Daarin is bijvoorbeeld vastgelegd dat de marechaussee maximaal zes uur per dag en maximaal negentig uur per maand bij een bepaalde overgang auto's mag controleren. Daaronder vallen ook de internationale bussen waarmee Amri mogelijk heeft gereisd. Vanwege de grote stroom vluchtelingen richting Europa werd het aantal uur dat de marechaussee mocht controleren in februari van dit jaar verdubbeld. In september werd dat vervolgens weer afgeschaald.


Om te bepalen waar de marechaussee controles uitvoert en welke voertuigen worden gecontroleerd, maakt de organisatie gebruik van 'allerlei informatie', aldus een woordvoerder. Zoals eerdere ervaringen bij controles op bepaalde routes. Of er speciaal wordt uitgekeken naar iemand die voor een aanslag in een naburig land wordt gezocht, wil de woordvoerder niet zeggen. Alleen dat alle marechaussees die op pad gaan eerst gebrieft worden met de meeste actuele informatie.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden