Mardi Gras in drooggevallen New Orleans

Orkaan Katrina heeft veel aangericht, maar de carnavalstraditie van NewOrleans doorbreken is haar niet gelukt.

Tot 'vette dinsdag', volgende week, rijden de Mardi Gras optochten doorde zich herstellende stad. Burgemeester Ray Nagin negeerde een oproep vande middenstand om het feest uit te stellen vanwege de kosten. Hij hooptedat afgelopen en komend weekeinde zoveel toeristen naar de optochten zoudenkomen kijken dat de stad een hoognodig economisch duwtje zou krijgen. Maarveel hotelkamers waren bezet door inwoners die nog dakloos zijn.

New Orleans heeft niet het oudste carnaval van de huidige VS, dat werdin 1703 gehouden in Mobile, Alabama, eveneens op initiatief van Fransebewoners. Maar sinds 1718 trekken jaarlijks optochten door de stad, waarinverklede burgers kralenkettingen uitdelen en pret maken met een knipoognaar de actualiteit. In al die tijd is Mardi Gras dertien keer nietdoorgegaan, meestal doordat het oorlog was.

Dit jaar zijn veel van de inwoners van New Orleans er niet bij. Nogniet de helft van de inwoners is teruggekeerd nadat orkaan Katrina op 29augustus langskwam en de dijken deed doorbreken, waardoor een groot deelvan de stad onder water liep. Dat hindert ook de gemeentelijkeverkiezingen op 22 april, waarvoor de stembiljetten door het hele landverspreid moeten worden. De belangengroep van zwarten, de NAACP, heeft omuitstel van die verkiezingen gevraagd. Het zwarte electoraat maakt in hetdistrict New Orleans twee derde van de kiezers uit.

Ondertussen wacht de stad nog op de miljarden die nodig zijn om dedijken veiliger te maken. Het Amerikaanse Congres eist dat eerst de vijfwaterschappen die mede voor de dijken hadden moeten zorgen, fuseren. Diewaren verworden tot leveranciers van baantjes voor vrienden van politici,en hielden zich behalve met de dijken met van alles bezig, zoalsjachthavens en vliegvelden.

De staat Louisiana heeft zich daar nu ongeveer bij neergelegd: er komen twee waterschappen, voor elke oever één, die alleen maar voor de dijkenmogen zorgen. En de bestuursleden moeten voortaan verstand van waterhebben.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden