Marcouch: Zo'n explosieve cocktail kent Nederland niet

Ahmed Marcouch Beeld ANP Kippa

Ahmed Marcouch is niet bang dat de rellen uit Engelse steden overwaaien naar Nederland. "We hebben hier wel achterstandswijken waar agenten spanning voelen en op eieren lopen, maar verder is de context heel anders. Zo'n explosieve cocktail is er hier niet", aldus het PvdA-Kamerlid.

In oktober 2007 vergeleek de Amsterdamse korpschef Bernard Welten relletjes met Marokkaans-Nederlandse jongeren in het stadsdeel Slotervaart met 'Parijse toestanden', doelend op een veel omvangrijkere, gewelddadige opstand van allochtone jongeren in 2005 in Franse voorsteden. "Dat was vergezocht", zegt Marcouch, die destijds stadsdeelvoorzitter van Slotervaart was. "In Slotervaart voelden surveillerende agenten flink wat spanning, maar dat was niets vergeleken met Parijs. Ik ben toen ook in Franse voorsteden geweest, het surveilleren van de politie daar leek op militaire operaties. Agenten gingen er, alleen per peloton en uitgerust met traangasgranaten, de wijk in."

Marcouch roemt de stedelijke vernieuwing die de afgelopen jaren in Nederland plaatsvond. "Dat is, denk ik, een groot verschil met de verpauperde Engelse wijken. Kijk in Slotervaart: de beruchte wijk van Mohammed B., de moordenaar van Van Gogh, bestaat nu niet meer. De flats zijn platgegooid, het is nu een grasveld waar straks mooie woningen moeten komen. In Slotervaart surveilleren nu ook weer vrouwelijke agenten. Dat kon een paar jaar geleden echt niet."

In Nederlandse achterstandswijken is veel meer dan in Franse en Engelse achterbuurten gewerkt aan de achterliggende problematiek, denkt Marcouch. "In Slotervaart had je ook honderd probleemgezinnen op een hoopje wonen. Het is belangrijk daar te blijven luisteren, te blijven helpen. Alleen zo blijf je op de hoogte van wat er speelt. Want als de spanningen oplopen, moet je ervoor zorgen dat de mensen die deugen niet solidair zijn met de relschoppers. In 2007 kozen die burgers voor mij, de criminelen stonden alleen. Daardoor keerde de rust weer vrij snel terug."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden