Marcouch: imam die moet zwijgen, dat is de omgekeerde wereld

PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch Beeld anp
PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed MarcouchBeeld anp

Wie prominente imams, politici of andere mediafiguren bedreigt, komt daar te makkelijk mee weg. De politie moet beter haar best doen om hen voor het gerecht te slepen, stelt PvdA-Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch. Hij reageert daarmee op het nieuws dat jongerenimam Yassin Elforkani vanwege bedreigingen tijdelijk niet meer preekt.

Robin de Wever

Er zijn concrete aanwijzingen dat hij gevaar loopt, vertelde Elforkani maandag aan Trouw. De imam staat in extremistische kringen te boek als geloofsverrader en afvallige, omdat hij jongeren oproept niet naar Syrië en Irak af te reizen voor de jihad. Hij laat in het midden of de politie hem vroeg om zich gedeisd te houden of dat hij die conclusie zelf heeft getrokken.

"Hoe het ook zij, de politie kan Elforkani's veiligheid kennelijk niet garanderen", vindt Marcouch. "Pervers. Je wordt gedwongen om toe te geven aan deze figuren en te zwijgen. Dat is de omgekeerde wereld. Andere imams gaan hierdoor misschien ook een toontje lager zingen."

Marcouch, die zelf ook door extremisten wordt bedreigd, stelt dinsdagmiddag in de Kamer voor om bedreigingen anders te bestraffen. Net als bijvoorbeeld huisinbraken moeten ze worden gezien als 'high impact crimes'. "Delicten die op zichzelf misschien niet heel ernstig zijn, maar die op de slachtoffers wel een heel grote impact hebben."

Daders moeten direct worden opgespoord en voor de rechter worden gebracht. Marcouch: "Zo stel je een norm. Mensen denken dan wel twee keer na voor ze iemand bedreigen." Het voorstel is niet ingegeven door Elforkani's preekstop; het Kamerlid had het al langer op de agenda.

'Allemaal achter Elforkani gaan staan'
Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders noemt in een persbericht de bedreigingen 'een klap in het gezicht van ons allemaal'. "Ze zijn een aanval op de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. (...) We moeten allemaal achter Elforkani gaan staan."

Tijdens Elforkani's Rotterdamse preekbeurten was weinig te merken van spanningen, meent Azzedine Karrat, die doorgaans in de Essalammoskee het vrijdaggebed leidt. "We hebben hem wel eens naar de auto laten escorteren, maar dat vonden we uiteindelijk toch een beetje overdreven." Karrat verwacht niet dat hij ook doelwit wordt. "Deze mensen reageren vooral op wat er in de media verschijnt."

'De strijd verhardt'
Jihadisten zijn wel degelijk aan het verharden, meent Eindhovens CDA-raadslid en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga. Ook hij wordt al maanden bedreigd. "Voor de zomer ging het nog om een rebellenstrijd tegen Assad. Het draait het om eindtijdverwachtingen, om het verslaan van de Amerikanen en de andere troepen. Iedere keer als de politie een jihadreiziger tegenhoudt worden ze bozer."

Doet de politie wel genoeg? Wijbenga: "Onze lijntjes met de politie zijn kort. Ze nemen onze aangiften serieus. Ik heb drie weken geleden nog aangifte gedaan. Maar de mensen die zich in de moslimgemeenschap afzetten tegen radicalisering vormen een hele kwetsbare groep."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden