Marcouch: Harder straffen

Kamerlid reageert op bedreiging bekende jongerenimam

Wie prominente imams, politici of andere mediafiguren bedreigt, komt daar te makkelijk mee weg. De politie moet beter haar best doen om die bedreigers voor het gerecht te slepen, stelt Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch (PvdA). Hij reageert daarmee op het nieuws dat jongerenimam Yassin Elforkani vanwege bedreigingen tijdelijk niet meer preekt.

Elforkani, die ook woordvoerder is van het Contactorgaan Moslims en Overheid, vertelde gisteren in Trouw dat er concrete aanwijzingen zijn dat hij gevaar loopt. In extremistische kringen staat hij te boek als geloofsverrader en afvallige, omdat hij jongeren oproept niet naar Syrië en Irak af te reizen voor de jihad. Daarmee is hij de meest prominente Nederlandse islamitische jihadcriticus. De Amsterdammer laat in het midden of de politie hem vroeg om zich gedeisd te houden of dat hij die conclusie zelf heeft getrokken.

"Hoe het ook zij, de politie kan Elforkani's veiligheid kennelijk niet garanderen", vindt Marcouch. "Pervers. Je wordt gedwongen om toe te geven aan deze figuren en te zwijgen. Dat is de omgekeerde wereld. Andere imams gaan hierdoor misschien ook een toontje lager zingen."

Marcouch, die zelf ook door extremisten wordt bedreigd, stelde dinsdagmiddag in de Kamer voor om bedreigingen anders te bestraffen. Net als bijvoorbeeld huisinbraken moeten ze worden gezien als high impact crimes. Marcouch: "Dat zijn delicten die op zichzelf misschien niet heel ernstig zijn, maar die op de slachtoffers wel een heel grote impact hebben."

Daders moeten direct worden opgespoord en voor de rechter worden gebracht. Marcouch: "Zo stel je een norm. Mensen denken dan wel twee keer na voor ze iemand bedreigen." Het voorstel is niet ingegeven door Elforkani's preekstop; integratiespecialist Marcouch had het al langer op de agenda.

Het Samenwerkingsverband van Marokkaanse Nederlanders noemt in een persbericht de bedreigingen 'een klap in het gezicht van ons allemaal'. "Ze zijn een aanval op de vrijheid van meningsuiting en godsdienst. We moeten allemaal achter Elforkani gaan staan."

De imam hoopt over twee weken weer te gaan preken. Media-optredens zijn voorlopig ook niet aan de orde. Wel laat hij weten dat hij sinds het bekend worden van zijn preekstop ontzettend veel steunbetuigingen heeft gehad. "Van imams en andere moslims, maar ook van andersgelovigen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden