Marco Kroon ontspringt de dans

Advocaat Knoops zaait genoeg twijfel bij militaire rechters over vermeend drugsbezit

"Het belangrijkste is dat ik de majesteit recht in de ogen kan kijken." Kapitein Marco Kroon blijft de Militaire Willemsorde met trots dragen, wilde hij maar zeggen nadat hij gisteren was vrijgesproken van drugsbezit. Maar hij bezat wel stroomstootwapens en gedroeg zich een officier onwaardig.

Het bezit van stroomstootwapens leverde Kroon een boete van 750 euro en een voorwaardelijke werkstraf van tachtig uur op. Hij is 'niet echt blij, wel opgelucht'. Voor hem was de zaak niets anders dan een persoonlijke aanval door mensen die hem zijn Willemsorde niet gunnen. Tegen dit verwijt van klassejustitie erkende het Openbaar Ministerie in het proces meermaals dat Kroon een bekende Nederlander is, dat vervolging voor hem daarom buitengewoon belastend is en dat het OM niets af doet aan de heldendaden die Kroon heeft verricht.

Maar precies deze omstandigheden tilden de zaak terecht boven de politierechter uit. Defensie tolereert niets als het om drugs gaat en van een zwaar gedecoreerde officier van de Koninklijke Landmacht mag onberispelijk gedrag worden verwacht. Kroon heeft mogelijk zelfs geluk dat de zaak zo uitgebreid in een meervoudige militaire kamer in Arnhem is behandeld. De kans dat een politierechter op basis van de drugssporen, zijn zwalkende verklaringen en zwakke verweer over bedreigingen en drogering wél een veroordeling wegens drugsbezit had uitgesproken, was groot geweest.

Nu kon Kroons advocaat Geert-Jan Knoops met glans alle registers opentrekken. Kleren die Kroon had gedragen zaten vol sporen van cocaïne, maar, zo betoogde Kroon, de jas was niet van zijn cliënt en in de broek hadden drugszakjes gezeten die hij in zijn café had gevonden. In zes borstharen zaten drugssporen, maar de afname van het haar was niet correct gebeurd en nadat hij had toegestemd in het nemen van nieuwe monsters voor nader onderzoek schoor Kroon zichzelf voortijdig kaal. En dan zijn er de sms'jes en telefoontjes: "Moeten we nog iets hebben van voor vanavond?", "Ze heeft nog wel een klein beetje", "Heb je bij je?" Berichten die volgens het OM over coke en volgens Kroon over seks gingen.

Knoops voerde gegronde redenen aan voor twijfel, en bij twijfel moet een rechtbank vrijspreken. Het OM bepaalt nog of het in beroep gaat, maar vooralsnog is de zaak afgedaan. Wat overblijft is het beeld van een uitstekende militair die zijn sporen heeft verdiend in Bosnië, Irak en Afghanistan, maar die nadien op zijn minst dom handelde. Hij wist verre van aannemelijk te maken dat hij ernstig werd bedreigd en zijn achtereenvolgende verklaringen waren zo vaag dat hij de schijn logischerwijs tegen zich kreeg.

Kroon wist dat stroomstootwapens illegaal zijn, maar zelf vond hij het geen wapens en hij kocht ze om zijn geliefden te beschermen. Maar waarom had hij er dan vier, en droeg hij er drie over aan zijn broer? Hierover oordeelden de rechters streng: "Een militair mag als geen ander geacht worden op de hoogte te zijn van het gevaar van wapens die bij gebruik de dood dan wel ernstig lichamelijk letsel kunnen veroorzaken."

'Een aanmerkelijke straf' was dan ook op zijn plaats, staat in de uitspraak, maar ook hier waren de publiciteit aanleiding voor een milde uitspraak. Kroon mag daarmee niet alleen opgelucht, maar ook blij zijn: Hij is naar behoren behandeld, en de uitkomst is de gunstigste die hij kon bekomen.

'Liever de Chora-vallei in gestuurd worden dan nog zo'n proces'
Marco Kroon vond het proces "een hel". Hij zou liever nog eens de Afghaanse Chora-vallei in worden gestuurd dan dat hij dat nog eens zou moeten meemaken, zo verklaarde hij gisteren direct na de uitspraak.

Kroon zei ook dat niemand boven de wet staat en dat hij zijn straf heeft gekregen voor iets wat hij niet had moeten doen. "In elk geval kan ik koningin Beatrix op 4 mei recht in de ogen kijken. Ik zal de Militaire Willemsorde met trots blijven dragen." Kroons advocaat Geert Knoops hoopt van harte dat het OM de zaak verder laat rusten.

Het Openbaar Ministerie wilde gisteren nog niet zeggen of het in beroep gaat; daarvoor gaat het eerst het vonnis bestuderen. Persofficier Sandra Wiarda verdedigde de opstelling van het OM en paste ervoor teleurgesteld te reageren. "Wij doen gewoon ons werk: strafbare feiten opsporen. Er was voldoende aanleiding voor een onderzoek naar Marco Kroon."

Defensie nam gisteren slechts 'kennis van de uitspraak' en onthield zich verder van inhoudelijk commentaar. Eerder kreeg Defensie kritiek om zijn rol in deze zaak, omdat het Kroon mogelijk beter had kunnen beschermen toen hij een café kocht met een louche reputatie, kort voor koningin Beatrix hem de Willemsorde opspeldde.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden