Marco Bakker schuldig aan ongeval bij Arena

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Marco Bakker is volgens de rechtbank van Amsterdam wel degelijk schuldig aan het dodelijk ongeluk bij de Arena in Amsterdam in oktober vorig jaar. De zanger kreeg gisteren een half jaar gevangenisstraf die omgezet mag worden in 240 uur dienstverlening, en mag een jaar lang niet achter het stuur plaatsnemen.

Rechtbankvoorzitter mr. R. Blekxtoon maakte korte metten met Bakkers verhaal dat zijn Opel Omega onbestuurbaar was geworden doordat de cruise-control op hol was geslagen. Daarvoor is geen enkele aanwijzing. Ook liet de rechtbank fijntjes weten dat de zanger (60) zelfs op de zitting heeft gelogen over zijn alcoholgebruik.

Bakker had volgens eigen zeggen gedurende de middag hooguit drie glazen wodka gedronken. Maar dan had hij na zijn medische behandeling die op het ongeval volgde geen druppel alcohol meer in zijn bloed moeten hebben, aldus de rechtbank, terwijl de bloedproef toen nog 0,19 promille aanwees. Bakker moet teruggerekend tijdens het ongeval een alcoholpromillage tussen 1,1 en 1,8 gehad hebben. Omdat de bloedproef te laat werd afgenomen, kon hij hiervoor niet vervolgd worden. Toch hield de rechtbank nadrukkelijk rekening met het feit dat Bakker onder invloed de auto bestuurde.

Slip

Marco Bakker reed op 31 oktober vorig jaar op het parkeerdek van de Amsterdam Arena na een dollemansrit de 38-jarige Arja Mesker uit Snelrewaard aan. De moeder van twee jonge kinderen overleed later in het ziekenhuis. Bakkers verklaring was dat hij de controle over zijn auto was kwijtgeraakt, waarschijnlijk omdat in de buurt van zijn voertuig een sterke zender stond opgesteld die de electronica in zijn auto beïnvloedde. Op de zitting droeg Bakker een tweede mogelijkheid aan: bij het wegrijden zou een van zijn wielen in een slip zijn geraakt. Vervolgens zou de zanger per abuis de cruise-control hebben aangeraakt toen hij de pook van de richtingaanwijzer bediende. Toen het wiel weer grip kreeg op de betonnen vloer, spoot de Omega er vandoor.

De rechter concludeerde dat uitgebreid onderzoek geen enkele storing in de cruise control of de remmen heeft aangetoond, en achtte ook het verhaal over de slip weinig aannemelijk. Bakker heeft volgens de rechtbank op de zitting nog verklaard dat hij bij het wegrijden het gaspedaal 'slechts licht heeft aangetipt'.

De schuld lag wat de rechter betreft geheel bij Bakker. “De verdachte verkeerde ten tijde van het ongeval zodanig onder invloed van alcohol dat aangenomen moet worden dat zijn vaardigheid, reactiesnelheid en beoordelingsvermogen daardoor negatief werden beïnvloed”, luidt het vonnis. Bakker werd gisteren ook nadrukkelijk veroordeeld op grond van artikel 6 van de Wegenverkeerswet waarin 'dood door schuld' - anders dan in het Wetboek van strafrecht - 'opzettelijk' moet zijn gepleegd. De rechtbank hield wel rekening met het feit dat Bakker nooit eerder met justitie in aanraking is geweest.

De familie van het slachtoffer kwam te laat voor de uitspraak. Ze was verkeerd geïnformeerd over het tijdstip. Volgens haar vertegenwoordiger wordt geprobeerd van Bakker financiële genoegdoening te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden