Márcia en Gláucio krijgen een verblijfsvergunning

Beeld anp

De 13-jarige Gláucio en de 18-jarige Márcia, die uitgezet dreigden te worden naar Angola, mogen toch in Nederland blijven samen met hun moeder. Hun vader moet vrijdag Nederland verlaten. Dat heeft staatssecretaris Dijkhoff vandaag bekend gemaakt.

De kinderen en hun moeder zijn vanavond van het detentiecentrum in Zeist overgebracht naar de gezinslocatie in Gilze Rijen. Ze moeten deze week afscheid nemen van hun vader, die wel terug moet naar Angola - komende vrijdag al. Volgens een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie hebben heeft het gezin er zelf voor gekozen op te splitsen.

Er is nog overleg gaande tussen de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de medische autoriteiten in Angola over de overdracht van de vader, zegt Flip Schüller, advocaat van de kinderen en hun moeder. De advocaat wil verder geen mededelingen doen over de medische conditie van de vader.

Oorlogsmisdaden
De twee tieners zouden worden uitgezet omdat hun vader zich in het verleden mogelijk schuldig heeft gemaakt aan oorlogsmisdaden in Angola. Hij kreeg daarom de 1F-status. Daarmee verviel zijn recht op een verblijfsvergunning.

Vrijdag werd het gezin opgepakt om uitgezet te worden, inclusief de twee kinderen. Schrijnend voor die kinderen, zo meenden velen: Gláucio is in Nederland geboren, Márcia woont hier al sinds haar derde. Hij zit in de brugklas, zij staat op het punt om een studie rechten te beginnen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Bureaucratische uitzondering
Daarbij geldt normaal gesproken de regel dat een 1F-status geen gevolgen heeft voor de andere gezinsleden, als die al langer dan tien jaar in Nederland verblijven. Maar Márcia en Gláucio leken het slachtoffer te worden van een 'bureaucratische uitzondering': doordat ze óók onder het kinderpardon zouden vallen, gold voor hun de verjaring niet.

Kinderombudsman Marc Dullaert was dit weekend zeer kritisch over het oordeel van de rechtbank Arnhem, dat ook de kinderen uitgezet zouden moeten worden. Bij een soortgelijk geval had een andere rechter namelijk onlangs geoordeeld dat kinderen die al zo lang in Nederland verblijven niet het slachtoffer mogen worden van de status van hun vader.

Feestje
De actiegroep Defence for Children zou eigenlijk vandaag om 18:30 een protestbijeenkomst houden bij het detentiecentrum Zeist, waar de familie de uitzetting afwacht. Die wordt nu veranderd in een feestje, aldus de organisatie.

"We hopen dat deze zaak aanleiding geeft om het kinderpardon in ere te herstellen en ervoor te zorgen dat gewortelde kinderen in Nederland niet meer worden opgepakt om uitgezet te worden naar een land dat zij niet kennen," schrijven zij in een persbericht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden