'Marchanderen met besluit over Kunduz brengt levens in gevaar'

null Beeld epa
Beeld epa

De politiek marchandeert met de besluitvorming over de nieuwe Afghaanse missie in Kunduz. En daarmee kunnen levens op het spel worden gezet, waarschuwt militairhistoricus Christ Klep vandaag op Radio1.

"De lessen van Srebrenica en in mindere mate van Uruzgan waren dat de uitvoering van de missie zeker zo belangrijk is als mandaat en legitimiteit", zegt Klep. Srebrenica is volgens hem een voorbeeld van een operatie waar het misliep door te weinig aandacht aan de uitvoering. Er waren te weinig manschappen in een te moeilijke situatie.

Wederom ziet hij dat de uitvoering van een missie dreigt onder te sneeuwen. Volgens hem is het kabinet te veel bezig met compromissen zoeken voor wetgevingsoverleg. Dat lijkt Klep, gezien het bijzondere karakter van militaire operaties, onwenselijk. De militairhistoricus wijst er op dat het voorstel is gemaakt op basis van adviezen van de commandant der strijdkrachten.

"We zijn nu in een situatie beland waarin parlementariërs gaan sleutelen aan een voorstel dat afkomstig is van militaire experts. Zij sturen als het ware het advies weer terug naar de experts en zeggen: sleutel er maar net zo lang aan tot wij er mee kunnen instemmen. Het onvermijdelijke effect is dat er een verwatering plaatsvindt. Waar je compromissen sluit, verwater je militaire operaties."

Klep vindt het mandaat van de Tweede Kamer bij besluitvorming over militaire missies te groot. "Dat is al zo sinds Srebrenica, dat op zich begrijpelijk is, want Srebrenica was een drama."

Volgens Klep vereist een missie zoals die in Kunduz niet alleen een zorgvuldige, maar bovenal een duidelijk besluitvorming. "Het bijzondere aan militaire operaties is dat je van tevoren een hard besluit moet nemen. Dat besluit moet niet alleen zijn gebaseerd op politieke overwegingen, maar komt vooral aan op uitvoering. Als je hier fouten maakt, en gaat marchanderen, zet je levens op het spel."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden