Marcellis, amateur op de weg terug

'Het is mijn eerste prioriteit om weer in de eredivisie te spelen'

FRED BUDDENBERG

Als amateur met een WW-uitkering hoopt Dirk Marcellis op een spoedige rentree in de eredivisie. Bij AZ of een andere club, de voetballer die anderhalf jaar niet kon spelen vanwege een knieblessure houdt alle opties open. "Het is mijn eerste prioriteit om weer wedstrijden in de eredivisie te spelen", zegt Marcellis, "dat is de enige manier om aan iedereen te laten zien dat ik er nog ben en dat ik fit ben."

AZ treft morgen Feyenoord in De Kuip, het stadion waar Marcellis op 9 mei 2013 zijn laatste duel speelde. Na de door AZ gewonnen bekerfinale tegen PSV verdween de geboren Limburger in het medische circuit. Hij onderging twee operaties aan de rechterknie, twijfelde over zijn toekomst als profvoetballer, meldde zich aan het loket van het UWV en heeft nu zijn zinnen gezet op een come-back.

Voor de ontmoeting met Feyenoord zit Marcellis (26) weer bij de wedstrijdselectie van AZ. De Alkmaarse club verlengde het contract van de door pech achtervolgde verdediger niet, maar verleende hem wel alle faciliteiten om bij de club te revalideren. "Voor mij is dat misschien wel bepalend geweest voor de rest van mijn carrière", zegt Marcellis. "Ze hadden ook kunnen zeggen: zoek het zelf maar uit."

Door de schorsing van de vaste rechtsback Mattias Johansson is het niet ondenkbaar dat Marcellis morgen tegen Feyenoord weer zijn eerste speelminuten in de eredivisie maakt. "We zullen zien", zegt de drievoudig international in de perszaal van het Afas Stadion. Het zou voor hem geen grote teleurstelling zijn, als trainer John van den Brom anders beslist. "Nog een weekje wachten, dat trek ik wel."

Marcellis heeft met de clubleiding van AZ nog niet gesproken over een nieuwe verbintenis. Als hij morgen daadwerkelijk in actie komt, is dat op amateurbasis. "Ik weet ook niet hoe dat zit", vraagt hij zich af. "Ik heb geen contract, niks. Ik ben als amateur verbonden aan AZ. Omdat ik bij de nog KNVB sta ingeschreven, mag ik spelen. Hoe het met de wedstrijdpremie zit? Geen idee, die zal ik wel mislopen."

Het was als trekker van een uitkering sowieso geen vetpot voor Marcellis. Maar hij at er geen boterham minder om, verzekert hij zijn gehoor. "Ik heb altijd goed opgelet en nooit iets geks gedaan", lacht Marcellis. Hij is blij dat hij als ontvanger van een ziektewetuitkering niet gebonden is aan de sollicitatieplicht. "Afgezien van wat bijbaantjes vroeger, heb ik nooit iets anders gedaan dan voetballen."

Voorlopig richt Marcellis zich weer volledig op het vervolg van zijn bestaan als profvoetballer. Omdat hij geen contract heeft, mag hij gaan en staan waar hij wil. Hij begrijpt dat clubs mogelijk huiverig zijn hem in te lijven. "Er is van alles gebeurd in de knie, maar ik kan alles aan. Alle papieren en scans zijn aanwezig, maar ik kan me voorstellen dat er twijfels zijn. Ik heb anderhalf seizoen niet gespeeld."

Twijfels kunnen overwonnen worden, weet Marcellis. Ook hij twijfelde af en toe over zijn toekomst. Maar hij bleef geloven in de woorden van de Duitse chirurg Imhoff, die na de operatie in januari in München zei dat hij na negen tot twaalf maanden weer zou kunnen voetballen. "Dat had hij goed gezien", aldus Marcellis. "Ik speelde na tien maanden mijn eerste halve wedstrijd bij Jong AZ."

Tijdens zijn revalidatie hield Marcellis zich keurig aan de schema's van dokter Imhoff. Soms wilde hij meer, maar op die momenten werd hij teruggeroepen door de medische staf van AZ. En door Marco van Basten, de beroemdste assistent-trainer van de wereld. Marcellis: "Hij heeft mij verteld over zijn enkel. Hij waarschuwde me steeds dat ik niet te snel moest beginnen. Hij heeft niet alleen verstand van voetbal, ook op het gebied van blessures heeft hij het nodige meegemaakt."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden