Marcel Slockers 'Als je maar lang genoeg volhoudt'

"Mensen denken weleens dat ik als straatdokter onder viaducten of in rioolbuizen kruip om daklozen te helpen. Nee, straatdokter is een geuzennaam. Ik houd spreekuur in Havenzicht, een dak- en thuislozenopvang in Rotterdam. In 1983 ben ik er begonnen, ik was net klaar met de huisartsenopleiding en had een eigen praktijk geopend in een nieuwbouwwijk. Omdat ik te weinig patiënten had moest ik met allerlei bijbaantjes het hoofd boven water houden. Toen vroeg een collega die in Havenzicht stopte: is dit niet iets voor jou?

In het begin wist ik niet of ik het vol zou houden, ik werd bijna gillend gek. Het heeft immers weinig zin als je alleen naar de medische klachten van dak- en thuislozen kijkt. Ik heb leren multi-tasken: iemand die hier op de verpleegafdeling is opgenomen moet je vaak op meerdere fronten tegelijk helpen: met psychiatrische en verslavingsproblemen, schulden en dagbesteding. Een succesje stimuleert je om verder te gaan. Maar als je alleen dit werk doet, kun je makkelijk een burn-out krijgen. Daarom is het goed dat ik daarnaast gewoon huisarts ben. Je moet bovendien ook weten wat het spectrum van normale medische klachten is.

Een nijpend probleem de afgelopen twee jaar was dat heel veel daklozen onverzekerd zijn geraakt. Het ministerie van VWS en zorgverzekeraars hadden afgesproken dat je je alleen nog kon verzekeren als je een adres had. Dat leidde tot schrijnende situaties, zoals een arbeidsongeschikt geworden zzp'er die zijn huis en zorgverzekering verloor, of een onverzekerd kindje van twee nadat de moeder huiselijk geweld was ontvlucht en geen adres meer had.

Ik ben een rustige slaper en droom doorgaans niet over de bergen ellende die ik hier, in het rioolputje van de zorg, tegenkom. Maar laatst gebeurde dat wel. Ik droomde dat overal om mij heen poep naar bovenkwam. Het kwam uit de grond en uit mijn eigen lijf. Ik dacht: dit is alle shit die ik niet kon oplossen. Vreemd vind ik alleen dat ik dit nu droomde, net nadat ik had gehoord dat onverzekerde daklozen toch weer een verzekering krijgen.

Dit mooie nieuws betekent dat mijn droom is uitgekomen. Ik heb als een soort stalker zorginstanties en de wethouder benaderd over de onverzekerdenproblematiek. Uit ervaring weet ik dat als je maar lang genoeg volhoudt je mensen kunt overtuigen. Mijn blog leidde tot een item in Nieuwsuur. Er zijn Kamervragen gesteld en uiteindelijk is de minister tegemoetgekomen aan de wensen van de straatdokters.

Mijn optimistische mensbeeld is bevestigd: als je je, met doorzettingsvermogen en de juiste strategie, inzet voor oplossingen, dan word je gehoord. Niet alleen daklozen maar alle Rotterdammers zijn hierbij gebaat."

Marcel Slockers (60) is huisarts en straatdokter in Havenzicht, Rotterdam. Mede door zijn blog krijgen onverzekerde daklozen nu weer de zorg die nodig is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden