Marcel Möring met 'In Babylon' niet op shortlist literatuurprijs

AMSTERDAM - De jury van de Libris Literatuurprijs heeft gisteren de shortlist van dit jaar bekendgemaakt. De zes romans, die nog meedingen voor de prijs ter waarde van 100 000 gulden zijn: 'Figuranten' van Arnon Grunberg, 'Tussen mes en keel' van Geerten Meijsing, 'Uit het paradijs' van Nelleke Noordervliet, 'Het lied en de waarheid' van Helga Ruebsamen, 'Gemis' van Manon Uphoff en 'Het Bureau 3: Plankton' van J. J. Voskuil.

De opvallendste afvallers van de shortlist - waar Arthur Japin, Leon de Winter en Joost Zwagerman al als Libriskaf van het koren waren gescheiden - zijn zonder twijfel grand old lady Marga Minco en gedoodverfde genomineerde Marcel Möring, die zijn lijvige roman 'In Babylon' een paar weken geleden al zag bekroond met de Brusselse Gouden Uil. Echt heel verrassend was het afvallen van Möring niet. Jurylid Annemiek Neefjes had zich in 'Vrij Nederland' al paginagroot verbaasd over Mörings Belgische bekroning.

De jury zelf, die verder bestaat uit Hermine de Graaf, Willem Kuipers, Ronald Soetaert en juryvoorzitter Henk van Os, heeft blijkens het juryrapport lang getwijfeld over de romans van Jan Brokken, Louis Ferron, de verhalenbundel van Willem G. van Maanen en het hybride debuut van Hans Hansma Marinus. De shortlist kwam niet zonder strijd tot stand, vertelde juryvoorzitter Henk van Os gisteren. Hij sprak zelfs van de jury als een 'literaire drukpan'. Toch waren de juryleden er, naar zijn overtuiging, in geslaagd een zo groot mogelijke diversiteit van schrijvers in het lijstje van zes tot stand te brengen.

Hoewel altijd alle romans bij nadere bestudering mijlenver van elkaar blijken te verschillen, is het onderlinge verschil tussen de genomineerden inderdaad groot. Zowel qua leeftijd, als qua stijl en inzet is de shortlist zeer divers. Zo figureert het derde deel van de inmiddels fameuze, hyperdetaillistische cyclus 'Het Bureau' van de oude vos J. J. Voskuil naast het repeterende, tragi-komische 'Figuranten' van de jonge hond Grunberg. En staat het indringende epos van de ervaren schrijfster Helga Ruebsamen over een klein joods meisje dat een Indisch paradijs moet verruilen voor de hel van het in oorlog verwikkelde Europa naast de debuutroman van Manon Uphoff over een vreemd pubermeisje, dat zich erotisch uitleeft maar blijft lijden onder 'Het Gemis'.

Nelleke Noordervliet en Geerten Meijsing vormen qua leeftijd, ervaring en status de stevige basis van de nominatielijst. Nelleke Noordervliet, die in 1987 op 42-jarige leeftijd debuteerde, kreeg veel aandacht voor haar twee volgende romans 'Het oog van de engel' en 'De naam van de vader'. De stijl van 'Uit het paradijs' - dit keer juist een portret van een moeder - noemde de jury 'beeldend, trefzeker en op maat van de problematische karakters gesneden'.

Geerten Meijsing is nu genomineerd voor het schrijnende verslag van de de schrijver Erik Provenier, ook zijn alter ego in de parodistische roman 'De Grachtengordel', die nu verzeild is geraakt in een diepe depressie. 'De kaalslag van een egomaan leven', zo betitelt het Librisrapport 'Tussen mes en keel'. Al eerder viel een jury voor de charmes van Geerten Meijsings 'ego'. Dat was in 1988, toen 'Veranderlijk en wisselvallig' deze prijs kreeg - al heette de Libris toen nog AKO.

De Libris Literatuurprijs 1998 zal worden uitgereikt op 25 mei tijdens een diner in het Amsterdamse Park Plaza.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden