Marcel Boekhoorn, de goedlachse, razend intelligente ondernemer

Ondernemer Marcel Boekhoorn tijdens de persconferentie over de overname van Hema. Beeld ANP
Ondernemer Marcel Boekhoorn tijdens de persconferentie over de overname van Hema.Beeld ANP

De Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn neemt Hema over. Maar moet het bedrijf daar blij mee zijn?

Jeannine Julen

De goedlachse zoon van een uitvoerder in de bouw. Geboren in een Nijmeegse volkswijk en vijftiger die nog altijd tot in de kleine uurtjes biertjes doet met zijn oude voetbalmaten. Zo presenteert Marcel Martinus Jacobus Johannes Boekhoorn zich het liefst. “Het was lachen, gieren, brullen gisteravond”, zei hij vorig jaar nog tegen verslaggevers van het Brabants Dagblad die hem 's ochtends kwamen interviewen. De nacht ervoor lag hij pas om drie uur in zijn nest.

Maar rasondernemer Boekhoorn is veel intelligenter dan hij zich voordoet, zeggen oude bekenden van hem. De afgestudeerd registeraccountant denkt razendsnel, is creatief, zakelijk, eerlijk en goed in wat hij doet. Ouwehands Dierenpark, dat twintig jaar geleden op sterven na dood was, turnde hij om in een winstgevende dierentuin die weer in de schijnwerpers staat bij de gemiddelde Nederlander (u weet wel: die panda's van vorig jaar). En de treurige hightechcampus in Eindhoven transformeerde door Boekhoorn in een technologisch hoogstandje, waar opmerkelijke producten worden gefabriceerd en interessante start-ups zich vestigen.

Luxe jacht

Zijn vermogen van 1,8 miljard euro wist Boekhoorn bij elkaar te krijgen door investeringen in bedrijven als Bakker Bart, pakkenzaak Suits Supply en telecombedrijf Telfort. Ruim tien jaar geleden leverde de verkoop van dat laatste bedrijf hem een half miljard euro op. Alle reden voor de aankoop van twee speeltjes, dacht de toen 46-jarige ondernemer. Hij kocht een luxe jacht en een privéjet. Noem hem ook gerust een durfinvesteerder. Van een noodlijdende dierentuin, tot gratis kwaliteitskrant, yoghurtdrinkmachines, afsluitbare frisdrankblikjes en online betalingsverkeer. Boekhoorn steekt er zijn geld in.

Niet altijd gaat dat goed. Zo eindigde zijn avontuur met de gratis kwaliteitskrant De Pers in rode cijfers en opheffing. En een buitenkans in 2006, Boekhoorn dacht het vijfsterrenhotel Ritz te kopen in Londen, bleek oplichterij. De Engelse ondernemer met wie hij in zee ging, was helemaal niet in het bezit van The Ritz. Het kostte hem 1,3 miljoen euro. Ook zijn allereerste investering die hij als 34-jarige deed, eindige in een strop van honderdduizenden euro's.

Eigen krant

Is zo’n misgelopen investering zijn schuld, dan neemt hij dat verlies, zegt retaildeskundige Paul Moers die hem van een afstandje volgt. “Dan is het vallen, even doorbijten en weer door. Het kenmerkt de rasondernemer.” Het maakte dat Boekhoorn bij het afscheid van De Pers aanwezig was om zijn oud-werknemers een hart onder de riem te steken. Sorry, zei hij toen tegen de aanwezige journalisten. “We hebben alles gedaan wat we konden. Maar het is niet gelukt.”

Klapt een deal zonder dat hij er debet aan is, dan is Boekhoorn keihard. De Engelse oplichter sleepte hij voor de rechter. De Brit kreeg vijf jaar cel. Procederen deed hij ook na een misgelopen investering in Telegraaf Media Groep. “Een laaielichter met stropdas”, noemde hij grootaandeelhouder Frank Botman daarna. Vanzelfsprekende woede, zeiden Boekhoorns vrienden later in de media. Al was die woede niet typerend voor de immer vrolijke Boekhoorn. Maar ze kennen de motto van hun vriend: een man een man, een woord een woord.

Schuldenlast

Dan zijn nieuwste aankoop, de Hema. Mag het bedrijf, dat als een van de weinige warenhuizen Hollands glorie uitdraagt, zijn handjes dichtknijpen? Ja, zegt retaildeskundige Moers. Veel geïnteresseerden voor de Hema waren er niet, weet hij. “Zo gek is dat niet. De Hema heeft ruzie met verschillende franchiseondernemers. Het bedrijf heeft vestigingen in allerlei landen, met ook nog eens dure huurcontracten van vijf tot tien jaar die moeilijk te beëindigen zijn.” En er is die enorme schuldenlast, zegt Moers. “Er zijn weinig investeerders die daar trek in hebben.”

De kordate houding van Boekhoorn zal het bedrijf ten goede komen, verwacht Moers. “Deze man is goed in snijden. Hij zal de kosten naar beneden jagen, de logistiek verbeteren en waarschijnlijk ook zijn investeringen in technologie inzetten om het bedrijf online vooruit te helpen.”

Maar Boekhoorn is ook de man, weet Moers die koopt om door te verkopen. “Het wordt waarschijnlijk een kort huwelijk. Een die snel geconsumeerd moet worden”, zegt de retaildeskundige lachend. Maar niet iedereen is die mening toegedaan. Boekhoorn is ook een man die een erfenis achter wil laten, klinkt het ook. Iemand die later kan zeggen: kijk eens, ik heb de mooiste dierentuin gebouwd en hét Nederlandse warenhuis van de ondergang gered.

Lees ook:

Zakenman Marcel Boekhoorn koopt Hema

Zakenman Marcel Boekhoorn neemt Hema over. Boekhoorn investeerde eerder ook in onder meer Telfort, Bakker Bart, en Ouwehands Dierenpark.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden