MARC VAN DIJK

1. Vrijheid voor gevorderden Paul Teule Nederlanders zijn volgens Paul Teule 'gevorderden in de vrijheid', want we leven in een land waarin vrijheden uitzonderlijk groot zijn. Alleen lopen onze kennis en vaardigheden omtrent die vrijheid daar nogal bij achter. Dit leerzame en toegankelijke boek is het ideale hulpmiddel om jezelf bij te spijkeren.

3. Waarom cola duurder is dan melk. Een filosoof over economische zaken Bas Haring Bas Haring past zijn taal nooit aan. "Ik spreek hoogleraren aan als kleuters en kleuters als hoogleraren", zei hij hierover zelf nadat hij dit jaar de Duidelijketaalprijs had gewonnen. In zijn laatste boek geeft hij weer blijk van zijn vermogen om complexe zaken in eenvoudige woorden samen te vatten, als hij bijvoorbeeld de staatsschuld vergelijkt met de gezamenlijke rekening van een studentenhuis. Geestig en scherp.

2. De vrolijke wijsheid. Zoeken, denken en leven met Michel de Montaigne Alexander Roose Voor wie van plan was om ooit Montaigne te gaan lezen, is Alexander Roose een uitstekende gids. Montaignes tijd vertoont veel paralellen met de onze; oude zekerheden vielen weg en nieuwe technieken openden de wereld. Roose toont de relevantie en de ontroering van de zoekende mens Montaigne, de eerste essayist.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden