Marc Moulin, 1942 - 2008

De meeste Nederlanders zullen de Belgische toetsenist Marc Moulin kennen van de hit ‘Amoureux solitaires’ die zangeres Lio in 1980 hoog in de hitparade bracht.

Het geluid van dit springerige, bijna popcorn-achtige liedje was voornamelijk te danken aan de koers die Moulin op dat moment voer om op het eerste gehoor bedrieglijk simpele popmelodieën te maken met synthesizers en andere elektronica. Het resultaat kwam naar voren in de producties met Lio maar ook met zijn eigen groep Telex. Hun singles ‘Twist à San Tropez’, ‘Moskow Diskow’ en ‘Rock around the Clock’ uit 1979 waren al kleine lokale hits geweest.

Onbekend was dat Moulin in 1980 al een hele carrière als jazzrock-muzikant er op had zitten. De in 1942 geboren Moulin richtte eind jaren zestig samen met gitarist Philip Catherine een jazzrock-groep op, won diverse prijzen en begon in het begin van de jaren zeventig zijn eigen groep genaamd Placebo. De groep kreeg zeer snel internationale bekendheid met de platen ‘Ball of eyes’, ‘1973’ en ‘Placebo’. In 1976 gaf de groep een laatste concert.

In 1977 werd Moulin benaderd door avant garde-muzikant Marc Hollander om toe te treden tot het zijn project Aksak Maboul, waar ook leden van Univers Zero, Henry Cow en Slapp Happy in waren vertegenwoordigd. De plaat zou als basis gelden voor Hollander’s nieuwe muzieklabel ‘Crammed’. Het eerste album ‘Onze Danses Pour Combattre La Migraine’ was een speelse mix van muzikale vormen, culturen en genres. Met primitieve drummachines en herhalende orgellijnen, situeerde de muziek zich ergens tussen geïmproviseerde jazz, volksmuziek, elektronische muziek en klassieke muziek. Een vervolg zou er voor Moulin niet komen omdat de muziek voor hem veel te experimenteel werd.

Het vervolg om met Telex meer elektronische popmuziek te maken bracht Moulin zijn grootste successen. Niet alleen met de band maar ook als producer voor onder meer eerder genoemde Lio, Jacques Duvall (‘Comme la romaine’, ‘Je déçois’), Alec Mansion, Anna Domino, Kid Montana, Viktor Lazlo en Alain Chamfort. Alhoewel Moulin in de jaren tachtig succesvol was heeft hij dat succes (bewust of onbewust) nooit vast weten te houden. Pas met de herwaardering van de jaren tachtig aan het begin van deze eeuw werd zijn muziek ineens wederom een succes. Maar naast de muziek was hij ook actief als radiopresentator voor de RTBF (‘Cap de nuit’, ‘King Kong’, en andere jazzprogramma's), columnist voor het tijdschrift ‘Télémoustique’ en auteur van de boeken: ‘La surenchère (l'homme médiatique)’ en ‘A la recherche du bémol’.

In 1980 nam Telex voor België deel aan het Eurovisie Songfestival met het nummer ‘Eurovision’, gespeeld op synthesizer en gezongen door vocoder. De Eurovisie jury vond het nummer onbegrijpelijk en liet België als voorlaatste eindigen met 14 punten. Toch zou de invloed van Telex op latere elektronische popmuziek enorm zijn. Samen met Kraftwerk en Depeche Mode worden zij regelmatig als de oervorm van house en electro aangemerkt. In 2006 kwam het oude Telex op de proppen met het album ‘How Do You Dance?’ én scoorden ze een klein Belgisch radiohitje met de cover van ‘On the Road Again’. In 2007 maakte Moulin nog een jazzplaat voor het Blue Note label onder de titel ‘I am you’. Beide albums werden overigens door de critici niet al te positief ontvangen.

Op het Eurovisie songfestival kreeg Moulin na 28 jaar het afgelopen jaar eindelijk zijn ode door de Franse Sebastien Tellier die met ‘Divine’ de Telex stijl opnieuw op het Eurovisie podium bracht. Overigens wederom zonder succes. Moulin zelf overleed op 26 september 2008 op 66-jarige leeftijd aan de gevolgen van keelkanker en werd op 30 september begraven te Elsene.

Bas de Koning en Paul Adels

Bas de Koning en Paul Adels zijn verzamelaars van Europese popmuziek en beheren de website www.europopmusic.eu .

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden