Marathonsoepkokers gezocht in Friesland

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Wie op ludieke wijze iets wil doen aan het groenteoverschot dat is ontstaan door de Russische boycot en tegelijkertijd duurzaam bezig wil zijn, kan komende vrijdag terecht in Leeuwarden. Daar wordt een 24 uurs-soepmarathon gehouden, waarbij vrijwilligers 1500 kilogram tomaten transformeren tot 2400 potten soep en daarmee een deel van de overschotten van Friese tomatentelers proberen weg te werken.

'De boycot was de actuele aanleiding, maar wij willen ook aandacht vragen voor voedselverspilling en duurzaamheid', aldus Hilda Feenstra, een van de initiatiefnemers van de Grutte Fryske Sop-a-ton, zoals de actie is gedoopt. De 2400 potten staan symbool voor de afstand tussen Friesland en Moskou en de soep moet zondag worden verkocht tijdens het UITfestival in Leeuwarden.

Marktprijs
In Friesland zijn maar weinig tomatentelers en de organisatoren hebben niet de illusie met de actie echt iets te doen aan de overschotten. Wel willen zij laten zien dat 'voedsel geen duizenden kilometers hoeft af te leggen of vernietigd moet worden omwille van de marktprijs, omdat deze mooie groenten in een handomdraai te verwerken zijn tot een prachtig, eenvoudig te conserveren product'.

De tomaten zijn er al en ook de potten en de locatie voor de marathon zijn geregeld. Nu de vrijwilligers nog. 'Niemand weet er nog van', aldus Feenstra, die de kookmarathon in een paar dagen met gelijkgestemden en de hulp van telers en de provincie Friesland uit de grond heeft gestampt. Het is nu wachten op 40 mensen die in ploegjes van 5 man 3 uur lang soep willen koken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden