Marathonschaatsers slaan toe in Thialf

heerenveen – - Gewoon goede schaatsers, noemde ploegleider Jillert Anema zijn jongens. Hij wilde ze niet rubriceren. De rijders uit het team beheersen meer dan het schaatsen van marathons. Op de lange baan kunnen ze ook prima uit de voeten. Gisteren werd Bob de Vries Nederlands kampioen op de 5000 meter en hij was geen uitzondering. Ook Jorrit Bergsma en Robert Bovenhuis uit de BAM-ploeg reden in de topvijf. „Wij hebben een groot hart; zeuren niet”, zei Anema na afloop.

En dus rijden de schaatsers vanavond alweer een wedstrijd op hun eigenlijke discipline, de marathon. In Utrecht staan ze ’gewoon’ aan de start om zich een dag later weer te melden in Thialf voor de tien kilometer. Doet geen rijder moeilijk over, zei Anema die vorig jaar nog de spil was in een mislukte poging om met een aantal marathonschaatsers via Kazachstan op de Olympische Spelen terecht te komen. Ook toen was hij er al van overtuigd dat zijn schaatsers het de traditionele langebaanrijders lastig zou kunnen maken op zowel de vijf kilometer als de ploegenachtervolging.

Gisteren haalde Anema overtuigend zijn gelijk. Met De Vries, Bergsma en Bovenhuis had hij drie rijders in de topvijf. Bob de Jong, die dit seizoen onderdak heeft gevonden bij de Bam-ploeg, reed de tweede tijd, maar werd uiteindelijk gediskwalificeerd omdat hij Wouter Olde Heuvel (TVM) hinderde. Olde Heuvel werd daardoor in eindrangschikking tweede, Bergsma derde en Bovenhuis vierde. Het betekent dat de Bam-ploeg in ieder geval met drie rijders het wereldbekercircuit ingaat, maar waarschijnlijk zelfs met vier als De Jong door de KNSB wordt aangewezen. Er zijn in totaal vijf toegangsbewijzen per afstand beschikbaar.

„Mooi toch”, kraaide Anema na afloop. „Een marathonschaatser die kampioen wordt op de vijf kilometer. Ongelofelijk.” Het was de eerste keer dat de kortste ’lange’ afstand op een NK werd gewonnen door een buitenstaander op de langebaan. Op de tien kilometer gebeurde het al wel eens. In 2003 won Elfstedentochtwinnaar Henk Angenent de tien kilometer; een jaar eerder was Casper Helling (ook een marathonschaatser) al de beste op die afstand. Ook Angenent werd destijds begeleid door Anema.

De schaatscoach, fysiotherapeut van origine, toonde zich opgetogen over de doorbraak die hij vorig seizoen al aankondigde. Hij wilde na afloop ook plots niets meer weten van de term ‘marathonschaatsers’. „Nee, wij hebben gewoon heel goede schaatsers, die ooit misschien de afslag naar het langebaanschaatsen hebben gemist, maar nu toch aantonen wat ze kunnen. We doen het anders, ja; vinden het geen probleem om ’s ochtends en ’s avonds te rijden. Rust is niet nodig. Ik houd niet van dat ‘Sissy-gedoe’. Wij trainen voor de belangrijkste wedstrijd van ons leven, de Elfstedentocht. Daar moet je altijd klaar voor zijn.”

Bob de Jong, ervaren langebaanschaatser toch, raakte afgelopen zomer al onder de indruk van zijn nieuwe ploeggenoten. „Ik kon ze op skeelers soms echt niet bijhouden. Dat ze hier nu goed zijn, verbaast me niets. Ik ben echt blij dat ze hier zo hard rijden; ligt het in ieder geval niet aan mij dat ik ze soms niet bij kon volgen in de trainingen.” De Vries, die zich vorig jaar al meldde op de vijf kilometer, vond het ’wel lachen': „Het schaatsen was wel toe aan wat nieuws nu Kramer niet mee kon doen. Ik ben blij dat wij dat nu zijn.”

Dat ook een andere manier van trainen successen kan opleveren, zei hem niet zo veel. „Wij doen het op onze manier. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een gewicht aangeraakt. Wij doen niet aan krachttraining. We trainen op duur. Vooral voor de marathons. Nu komt er alleen een wereldbekerseizoen tussendoor.”

Door de afwezigheid van Sven Kramer kreeg de vijf kilometer voor het eerst sinds 2007 een nieuwe winnaar. De laatste jaren was de afstand het exclusieve domein van de Fries, die dit jaar ontbreekt wegens een trainingsachterstand.

De 500 meter werd gisteren gewonnen door Ronald Mulder, die in een boeiend gevecht Jan Smeekens onttroonde als Nederlands kampioen. Mulder reed in Heerenveen 35,11, maar een fractie harder dan Smeekens, die 35,12 klokte. De twee hadden een flinke voorsprong op de rest van het veld. Stefan Groothuis werd derde (35,56). In het wereldbekercircuit zullen zij samen met Hein Otterspeer en Jacques de Koning Nederland vertegenwoordigen.

Bij vrouwen werd de 500 meter gewonnen door Margot Boer, voor Laurine van Riessen. Samen met Marianne Timmer, Marit Leenstra en Thijsje Oenema rijden zij de Worldcups.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden