Update

Marathonschaatsers houden hoop op natuurijs

null Beeld ANP
Beeld ANP

De marathonschaatsers zijn onrustig. Ze popelen om het natuurijs op te gaan, maar vooralsnog zijn er geen wedstrijden uitgeschreven. De schaatsbond KNSB hoopt dat het eind van de week toch lukt. De verwachte vorstperiode voor de komende dagen heeft die hoop aangewakkerd.

'De weerberichten zijn gunstig, maar we moeten nog even geduld houden', aldus wedstrijdcoördinator Teun Breedijk van de KNSB.

De bond heeft het peloton gevraagd om nog 2 dagen in Nederland te blijven. 'Als over 2 dagen het ijs niet genoeg is aangedikt, dan kunnen we het wel vergeten. Dan moeten de jongens maar naar Oostenrijk gaan.'

De organisatie van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee is de marathonschaatsers tegemoetgekomen door de eerste KPN Grand Prix op het Oostenrijkse meer met 2 dagen uit te stellen. De zogeheten Aart Koopmans Memorial is verplaatst naar maandag 28 januari.

Het ijs op de Weissenwee is overigens verre van goed. De eerste schaatsevenementen voor de toerrijders zijn daar al afgelast, maar volgens de organisatie keert de vorst terug en zijn de vooruitzichten hoopgevend. Op de Weissensee staat voor woensdag 30 januari het Open NK op het programma en voor zaterdag 2 februari de Alternatieve Elfstedentocht.

'Maar misschien zit er nog een NK op Nederlands natuurijs in. Op veel plaatsen is het ijs 10 centimeter dik, dus kan het met een paar nachtjes vorst de vereiste dikte hebben. Het is even afwachten, het is en blijft natuurijs', aldus Breedijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden