Marathons nu ook met KNSB-langebaanploeg

Schaatsbond verwacht met nieuwe opzet protesten van de 'beulen van het natuurijs' te voorkomen

In een vlaag van Elfstedenkoorts besloot de KNSB vorig seizoen - het was al hartje winter - een nieuwe marathonploeg op te richten voor toppers en oud-toppers van de langebaan. Dat stuitte op veel verontwaardiging in de rangen van de marathonschaatsers, die nu eindelijk eens op de voorgrond konden treden met hun gebeul op het natuurijs. Even dreigde in die dagen zelfs een boycot, maar die werd uiteindelijk afgewend. Door schade en schande wijs geworden besloot de schaatsbond deze week een nieuwe marathonploeg in het leven te roepen: één waarin langebaanschaatsers in wisselende samenstelling kunnen deelnemen aan marathons.

Technisch directeur Arie Koops van de KNSB legt uit dat hij schaatsers een kans wil bieden zich op meerdere disciplines te onderscheiden. "Vroeger maakten langebaanschaatsers vaker een uitstapje naar de marathon. Omdat de structuur in het marathonschaatsen is veranderd, kon dat niet meer, terwijl er wel behoefte aan is. Hein Vergeer, Leo Visser, Gerard Kemkers en Rintje Ritsma deden in het verleden regelmatig mee. Dat had vaak een trainingstechnische reden, omdat je in feite een intensieve duurtraining doet. Dat werkt dan weer in je voordeel op de 5 en 10 kilometer."

De laatste seizoenen heeft de BAM-formatie van trainer Jillert Anema bewezen dat de toppers van de marathon ook goed uit de voeten kunnen op de langebaan. Schaatsers als Jorrit Bergsma en Sjoerd de Vries hebben aangetoond op de 5 en 10 kilometer een serieuze bedreiging te kunnen vormen voor erkende stayers als Bob de Jong en Sven Kramer. Maar andersom was geen uitwisseling mogelijk. Koops: "Omdat meerdere schaatsers aangaven langebaan en marathon te willen combineren, hebben we binnen de reglementen naar mogelijkheden gekeken."

Daar komt bij dat de KNSB wil voorkomen dat de marathonploegen opnieuw protesteren als langebaanschaatsers zich op natuurijs willen wagen. Toen Erben Wennemars en de olympisch kampioenen Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage zich afgelopen winter op het buitenijs waagden, werd daar emotioneel op gereageerd. Nu heeft de KNSB dat in de kiem gesmoord. "Diverse mensen hadden afgelopen winter last van Elfstedenkoorts", zegt Koops lachend. "Ik ook. Op deze manier kunnen we voorkomen dat we weer in zo'n situatie komen. Daar kunnen de marathonschaatsers én de langebaanschaatsers van profiteren. En daar ging het ons om."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden