Marathon van een kilometer

Doping, matchfixing, corruptie zijn van alle tijden, en nu is er, als nieuw middel van misleiding, de fiets met ingebouwde motor. Sporters blijven manieren zoeken om de concurrentie af te troeven. Drie historische voorbeelden van onrechtmatigheden in de sport.

Gemanipuleerde degen

Boris Onisjtsjenko, officier in het Sovetleger en een grote naam in de moderne vijfkamp, wordt ontmaskerd op de Olympische Spelen van Montreal, 1976. In het schermen komt de geboren Oekraïner uit tegen de Brit Adrian Parker. Het valt Britse officials op dat Onisjtsjenko punten scoort zonder zijn tegenstander te raken. Zij dienen een klacht in, maar de jury ontdekt geen onrechtmatigheid.

Later treft Onisjtsjenko Jim Fox, een rivaal en vriend. Tijdens de partij ontwijkt Fox een aanval van Onisjtsjenko, maar het scorebord zegt iets anders: punt voor de Rus.

Nieuw onderzoek wijst uit dat zijn wapen is gemanipuleerd. Met een knopje in de greep van zijn degen kan de drievoudig wereldkampioen contact simuleren.

Hij wordt uit de ploeg verwijderd en andere Sovjetsporters hekelen 'Boris de verrader'. De volleyballers dreigen hem uit het raam van het hotel te gooien als ze hem tegenkomen. Op de avond van zijn diskwalificatie wordt Onisjtsjenko op het vliegtuig naar huis gezet.

Twee maanden later moet hij op het matje komen bij de communistische leider Leonid Brezjnev. Onisjtsjenko wordt uit het Rode Leger gezet, krijgt een boete van 5000 roebel en raakt al zijn sportieve onderscheidingen kwijt. Hij wordt taxichauffeur in Kiev.

undefined

Fout rubber

Op de EK tafeltennis van 1986 in Praag maakt Ellen Bakker zich op voor haar eerste partij in het enkelspel tegen Beatrice Witte uit Zwitserland. Zoals gebruikelijk geeft de negentienjarige dochter van bondscoach Gerard Bakker haar batje ter controle aan de scheidsrechter.

Deze vertrouwt het niet en roept hoofdscheidsrechter Erich Poholarek, gespecialiseerd in rubbers, naar de tafel. De Zwitser ziet dat er inderdaad iets niet klopt. Het batje is beplakt met een rubbersoort die niet voorkomt in de reglementen van de Europese tafeltennisunie. Het merk van het wel goedgekeurde rubber is in het 'foute' rubber verwerkt.

Ellen Bakker wordt gediskwalificeerd, tot woede van Gerard Bakker, die uit pure frustratie een metershoog gordijn in de catacomben van de Praagse sporthal naar beneden trekt.

Bakker noemt de beslissing van de hoofdscheidsrechter 'muggezifterij', aangezien Ellen in de landenwedstrijden met hetzelfde rubber heeft gespeeld. Pohoralek, die de rubbertruc van de familie Bakker doorziet, vindt dat geen steekhoudend argument. "Het is de andere scheidsrechters niet opgevallen", zegt de Zwitser. "Het is net als met te hard rijden op de snelweg. Tien keer gaat het goed, maar de elfde keer krijg je een bekeuring."

undefined

Korte marathon

In de supersnelle tijd van 2.31,56 komt Rosie Ruiz op 21 april 1980 als eerste vrouw over de finish van de Boston Marathon. Al snel rijzen er twijfels over de prestatie van de 26-jarige New Yorkse.

Het valt op dat Ruiz niet vermoeid oogt en bijna niet zweet. Ook andere lopers uiten hun verbazing. De Canadese Jacqueline Gareau, leider in de wedstrijd na 30 kilometer, kan zich niet herinneren door een vrouw te zijn ingehaald. Ook staat Ruiz niet op foto's of videobeelden.

Twee studenten zien haar op Commonwealth Avenue, anderhalve kilometer voor de finish, vanuit het publiek het parkoers opstappen. Niet veel later passeert Ruiz de eindstreep.

Vijf dagen nadien, na het horen van getuigen, wordt ze gediskwalificeerd. Een van de getuigen is freelance fotograaf Susan Morrow. Zij herinnert zich dat ze Ruiz zes maanden eerder in de metro heeft ontmoet tijdens de marathon van New York. Ruiz zei dat ze geblesseerd was en dat ze naar de finish ging om de ontknoping te zien. In werkelijkheid passeerde ze ook in New York, als 24ste, de finish. Ook die klassering raakt ze kwijt.

Twee jaar later komt Ruiz in het nieuws als ze voor drie jaar voorwaardelijke celstraf wordt veroordeeld na een cocaïnedeal. In 2000 zegt ze dat ze de marathon van Boston wel degelijk heeft uitgelopen.

Fred Buddenberg

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden