Marathon van Berlijn sneller dan Rotterdam

BERLIJN (ANP) - De Keniaan Elijah Lagat heeft gisteren de 24ste marathon in Berlijn gewonnen. Zijn tijd van 2.07.41 was de beste van 1997. Daarmee is Rotterdam zijn beste seizoentijd kwijt. De Portugees Domingos Castro was op 20 april in de Maasstad tien seconden langzamer.

Lagat (31) kwam niet aan het parcoursrecord toe. Dat staat sinds 1995 met 2.07.02 op naam van zijn landgenoot Sammy Lelei. Lelei werd ditmaal in 2.07.54 derde. Een andere Keniaan, Eric Kimaiyo, werd tweede. Hij was slechts twee seconden langzamer dan Lagat, die 120 000 gulden aan premies opstreek.

De prestatie van Lagat heeft tot gevolg dat de atleet, die zondag 2 november de marathon van Amsterdam wint, nog sneller zal moeten lopen om in aanmerking te komen voor de bonus van een miljoen gulden. Die is namelijk uitgeloofd voor het verbeteren van de beste jaarprestatie.

Het zag er enige tijd naar uit dat het wereldrecord van de Ethiopiër Bellayneh Dinsamo, die negen jaar geleden in Rotterdam 2.06.50 liep, verbeterd zou worden. Op het dertig kilometerpunt lagen de koplopers nog op schema. Het lastiger wordende parcours in de laatste twaalf kilometer en de temperatuur van twintig graden maakten echter dat het tempo zakte.

Lagat wilde bovendien Lelei niet in de steek laten. “Ik kon wel sneller, maar wilde bij mijn vriend Sammy blijven”, zei hij. Lagat kon echter niet voorkomen dat Lelei nog voorbij werd gelopen door Kimaiyo, die onderweg ook aan het wereldrecord had gedacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden