Marathon trekt Nieuw-West erbij

Reportage Abdelkader Benali wil met sportevenement laten zien hoe mooi het Amsterdamse stadsdeel is

Zo'n 2500 mensen zullen morgen een marathon kriskras door het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West lopen. Nieuw-West heeft een heel slechte naam, weet de initiatiefnemer, schrijver Abdelkader Benali. "Deze marathon is niet bedoeld als campagne voor Nieuw-West, hoor. Maar het is echt het mooiste stuk van Amsterdam."

Zo was het in de jaren vijftig wel bedoeld, ja. Maar onder Amsterdammers van buiten het stadsdeel is Nieuw-West niet populair. Portret in drieën van een stadsdeel.

1 Fiets vanuit de binnenstad van Amsterdam naar het westen via de wijk Bos en Lommer. Kruis de Ring A10 en ga onder het spoorwegviaduct door. En kijk, meteen op de rand van het stadsdeel, vlakbij de eerste straathoek, staat meubelhandel 'Istanbul & Casablanca'. Welkom in Nieuw-West.

Dit is zoals Nieuw-West bekendstaat. Meer dan de helft van de bewoners van het stadsdeel is allochtoon en nergens in Amsterdam wonen zoveel mensen van Marokkaanse komaf bij elkaar als hier. De moordenaar van Theo van Gogh woonde er, en de jongens die anderhalf jaar geleden in Almere een grensrechter doodschopten ook.

Nieuw-West is samen met Noord en Zuidoost het stadsdeel met op de meeste gebieden achterstanden. Veel Amsterdammers willen er liever niet wonen - die 'slechte naam' waarover Benali het heeft, is niet verzonnen. Maar klopt die ook?

2 Fiets even door en kijk links en rechts. Hier staan nog veel van de portiekflats uit de jaren vijftig, toen achtereenvolgens de wijken Slotermeer, Geuzenveld, Slotervaart en Osdorp (nu alle opgenomen in Nieuw-West) uit de grond gestampt werden. Dat gebeurde op basis van het Algemeen Uitbreidingsplan, dat dit jaar tachtig jaar oud is - de oorlog zorgde voor jaren vertraging in de uitvoering.

Dat plan stond vol hooggestemde idealen. In deze nieuwe tuinsteden moesten Amsterdammers in het groen komen te wonen. Elke jonge moeder moest binnen een paar minuten met haar baby naar een plantsoen kunnen lopen om van zon en buitenlucht te genieten, de zogeheten 'kinderwagenafstand'. En alle flats stonden bewust met de keuken naar de koelere oostkant, want een ijskast was destijds nog geen gemeengoed.

Maar de oorspronkelijke bewoners vertrokken al in de jaren zestig en zeventig in groten getale en de goedkope woningen bleken vooral aantrekkelijk voor nieuwkomers met lage inkomens. De jarenvijftigflats zijn naar de maatstaven van nu klein en gehorig. Een deel ervan is al tegen de vlakte gegaan en vervangen door nieuwbouw. Die vernieuwing is weliswaar gestokt als gevolg van de crisis. Maar groen is het stadsdeel altijd gebleven.

3 Wie nu links aanhoudt, komt vanzelf bij de Sloterplas en het park eromheen. Het fluitekruid bloeit en geurt, paardebloemen wachten op een stevige windvlaag die de pluisjes zal verwaaien. Ook op een doordeweekse middag zijn hier groepjes joggers bezig met een 'rondje Sloterplas', net geen zes kilometer.

Dit is het Nieuw-West dat Abdelkader Benali wil laten zien - niet voor niets noemt hij zijn marathon 'de Groene van Amsterdam'. "Een geweldig stadsdeel", zegt hij. "Fascinerend om te zien hoe verschillende bevolkingsgroepen samenleven. Hier is ruimte om te leven zoals jij dat wilt."

De route van de marathon loopt vooral door het groen, door Nieuw-West in al z'n verscheidenheid. Langs dure villa's en doorsnee nieuwbouwwijkjes, langs de ringvaart van de Haarlemmermeer, dwars door de weilanden van de Osdorperbinnenpolder.

"Er wonen zelfs boeren in dit stadsdeel, ja", zegt Benali. "Dit hoort allemaal bij Amsterdam. En deze marathon laat dat zien; die trekt Nieuw-West echt weer bij de stad."

Betaald via crowdfunding

"Nieuw-West leent zich geweldig voor een marathonparcours", zegt Abdelkader Benali, initiatiefnemer van 'de Groene van Amsterdam'. Hij zag er een uitdaging in om het hele parcours uit te zetten binnen de grenzen van dat ene stadsdeel. "Volgens mij uniek in de wereld."

Ook bijzonder: het geld dat nodig is voor de organisatie van de marathon, zo'n 40.000 euro, is grotendeels bij elkaar gebracht via crowdfunding. "Vooral hardlopers zelf hebben gedoneerd", zegt Benali. "Maar ook mensen uit Nieuw-West; die vinden het fantastisch dat we de potentie van dit stadsdeel laten zien."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden