Maradona is al vier jaar lang de weg kwijt

DALLAS - “Maradona heeft zijn ware identiteit allang verloren. Bovendien lijdt hij aan achtervolgingswaanzin. Diego is een heel triest geval geworden”. De woorden komen uit de mond van Oscar Mangione, voormalige beroepsvoetballer en tegenwoordig psycholoog te Buenos Aires.

Toen Diego Armando Maradona een tiener was, speelde Mangione nog enkele jaren samen met hem in het topteam van Boca Juniors. Het was in de tijd dat Maradona treurde om de beslissing van toenmalige bondscoach Cesar Luis Menotti hem als zeventienjarige international niet te selecteren voor de WKeindronde van 1978. Diego was toen al zo goed en zo veelbelovend dat hij financieel in staat was zijn familie de krottenwijk Lanus te laten ontvluchten. Hij was klein - 1,68 meter - had een magisch linkerbeen en hij keek de wereld nog onschuldig aan.

Wat een verschil met de blik die de Amerikaanse televisie vorige week bij de wedstrijd tegen de weggespeelde Grieken vastlegde. Close kwam Maradona in het beeld gerend. Verwilderde ogen lieten al bijna geen twijfel meer bestaan: hier was een opgefokte, vermoedelijk gedrogeerde speler aan de gang. Zijn balbehandeling was nog steeds uniek, zijn inzicht en techniek onovertroffen. Maar was het ook geen teken aan de wand dat Maradona het niet eens door had, toen zijn coach Alfio Basile hem tegen Nigeria wilde wisselen? Ook toen weer die verbazing, die ontheemde blik in de ogen. Waar ben ik, wie ben ik?

Herstelperiode

Oscar Mangione en andere leiders bij Boca Juniors hebben in het begin van dit jaar al gevreesd voor een ongeluk. Zij nodigden 'Diegito' van harte uit voor een fysieke en psychische herstelperiode bij de club. Boca had medelijden met de man, die van de ene uitspatting in de volgende rolde. Als een opgejaagd dier had hij in het najaar van 1993 gehoor gegeven aan bijvoorbeeld een presidentiële oproep en ook aan een dringende roep om hulp van de schrijver Osvaldo Boriano. Het Argentijnse elftal was voor eigen publiek in het WK-kwalificatietoernooi met 5-0 door Colombia afgedroogd. De vice-wereldkampioen moest in een barrage tegen het onaanzienlijke Australië proberen de tickets voor het eindtoernooi in Amerika alsnog veilig te stellen. Maradona was weggestuurd bij Sevilla en was kogelrond. Hij vond in Rosario de Newell's Old Boys echter bereid hem wekenlang van zijn overgewicht te verlossen. Toen er uiteindelijk vijftien kilo af was, werd Maradona voor het eerst sinds de verloren WK-finale van 1990 weer in de nationale kleuren gehesen. Hij was aanvoerder, zijn linkerbeen deed het nog steeds en Amerika werd gehaald.

In februari had evenwel ook Newell's Old Boys genoeg van hem. Hij was op vakantie geweest in de Dominicaanse Republiek en kwam veertien kilo te zwaar terug. Zonder club begon hij op verzoek van Basile in april aan een nieuwe vermageringskuur. “Als Diego in conditie is, maakt het mij niet uit dat hij geen wedstrijdritme heeft. Zelfs een vijftig procent fitte Maradona kan ik goed gebruiken”, aldus de coach van de nationale ploeg.

De laatste kuur is vermoedelijk niet van een alleen maar natuurlijke aard geweest. Dat hoeft niemand te verbazen. Diego Armando Maradona, in Amerika als The Magic Meatball geafficheerd, is altijd een groot kind gebleven en leeft al jaren aan een stuk op een onverantwoordelijke manier. Hij is geleefd door de wereld waarvan hij zich de koning waande. Tevens is hij het klassieke voorbeeld van de arme drommel die dankzij een bijzonder talent miljoenen dollars vergaart en die weelde niet kan dragen. In feite is hij al vier jaar lang de weg kwijt. De dieptepunten op een rijtje:

1990. De WK-finale Duitsland-Argentinië (1-0), ontaardt in een schandaal. De Mexicaanse scheidsrechter Mendez stuurt de Argentijnen Monzon en Dezotti van het veld. De wedstrijd heeft niets met voetbal te maken. Maradona huilt op het erepodium en weigert de FIFA-kopstukken een hand te geven. Hij noemt de FIFA een mafiose organisatie en zegt een internationale tegenhanger van deze federatie te willen beginnen. In het najaar wordt over de ster van SSC Napoli bericht dat hij contacten met de mafia onderhoudt. Gelijkertijd organiseert Maradona een kitsch-spektakel in Buenos Aires. Hij trouwt met zijn grote jeugdliefde Claudia Villafane. Tweeduizend gasten wonen de pompeuze bruiloft bij. Onder de feestgangers in het Luna Park bevindt zich president Carlos Menem. Diego en Claudia hebben al twee dochters. De bruidegom, zo weet ook de bruid al jaren, houdt er tal van vriendinnen op na. Claudia dient zelfs regelmatig de echtelijke woning voor enkele weken te verlaten, omdat manlief zich met derderangs actrices en naaktmodellen wil vermaken. Een feministische organisatie in Buenos Aires zegt te gruwen van het super-macho gedrag van Maradona.

1991. Na de wedstrijd Napoli-Bari valt Maradona bij de dopingcontrole door de mand. Hij wordt betrapt op het gebruik van cocaïne. De Italiaanse voetbalbond schorst hem voor vijftien maanden, de FIFA neemt die schorsing wereldwijd over. Hals over kop verlaat Maradona Napels, waar de fiscale recherche op het vliegveld juist te laat is met een belastingaanslag van miljoenen dollars. Aangekomen in Buenos Aires wordt de sterspeler opgevangen door twee brunettes. Enkele dagen later wordt bekend dat hij met deze vrouwen in bed cocaïne heeft gebruikt. Carlos Menem kan het dan ook niet meer aanzien. Hij ontneemt Maradona de eerder door hem geschonken diplomatenpas.

Fiasco

1992. Maradona blijft dreigen met een nieuwe wereldvoetbalbond. Hij wil ook een eigen club en koopt voor 2,5 miljoen dollar de Braziliaan Carlos van Cruzeiro Belo Horizonte. Zijn pogingen in deze richting lopen echter uit op een fiasco. Maradona laat zich nu ook ineens politiek gelden. Hij uit zijn grote bewondering voor Cuba's Fidel Castro, in 'De grootste staatsman die ik ken'. Castro krijgt van hem zijn WK-shirt uit 1986. Op het privé-vlak blijft Maradona ook in het nieuws. De Italiaanse Cristina Sinagra baart een kind. De rechter oordeelt dat Diego de vader is, het kind krijgt de naam Diego junior en de maandelijke alimentatie wordt vastgesteld op vijfduizend dollar. Het huwelijk met Claudia blijft intact. “Dat is een belofte die ik in 1982 al aan Claudia's vader heb gedaan. En een belofte is heilig.” Vrijwel op hetzelfde moment worden in de Argentijnse pers pijnlijke foto's afgedrukt. Maradona is stomdronken, moddervet en draagt een minirok en een bh.

In het najaar krijgt hij ondanks alles een contract bij FC Sevilla. Hij wordt als een held binnengehaald, maar tegen het einde van het jaar verschijnen opnieuw verhalen over Maradona als gangmaker en organisator van seks-orgieën. De prestaties van de dikke man bij Sevilla laten intussen zeer te wensen over.

1993/'94. Na 26 wedstrijden houdt Sevilla het voor gezien. Met de steeds dikker wordende Maradona is geen eer meer te behalen. De wondervoetballer wordt ontslagen. Hij verklaart definitief met voetballen te stoppen. Nog in hetzelfde jaar probeert hij het weer bij Newell's Old Boys en heeft ook het Argentijnse elftal hem weer nodig. Journalisten die zijn trainingsarbeid te nadrukkelijk volgen, neemt hij op zeker moment met een geweer onder vuur. Er is langzamerhand een eigenaardig ritme in het leven van Maradona gekomen. Uitspattingen van velerlei aard laat hij vergezeld gaan van bovenmatig drank- en voedselgebruik, gevolgd door een monnikenleefstijl voor korte tijd, als iemand hem er weer van overtuigd heeft nog steeds de grote voetballer van weleer te kunnen zijn. Het is een ritme, dat het lichaam van Maradona blijkbaar niet op eigen kracht heeft kunnen volhouden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden