Maoïstische premier treedt af

In Nepal is een politieke crisis ontstaan na het aftreden van premier en ex-guerrillaleider Dahal. Hij ruziede met de president over de legerleiding.

De machtsstrijd in Nepal bereikte gisteren een climax toen premier Pushpa Kamal Dahal besloot af te treden, nadat hij de steun van enkele coalitiepartijen had verloren. „Ik ben uit het kabinet gestapt”, zei hij geëmotioneerd tijdens een televisietoespraak.

De voormalige maoïstische guerrillaleider Dahal raakte afgelopen weekeinde in conflict met president Ram Baran Yadav over het ontslag van legerchef Rookmangud Katawal. De legerleider was door de premier ontslagen, maar president Yadav herstelde hem zondagavond weer in zijn functie.

Uit protest tegen het ontslag stapte een belangrijke coalitiegenoot, de Communistische Partij van Nepal (Marxistisch-Leninistisch), uit de regering, gevolgd door enkele kleinere partijen. Dahals Communistische Partij van Nepal (Maoïstisch) heeft hierdoor geen meerderheid meer. De opgestapte premier verweet president Yadav gisteren ’een fatale aanval op de jonge democratie’ te hebben gedaan.

De aanleiding voor het ontslag is een sluimerend conflict tussen Dahal en de legerleider over de integratie van voormalige maoïstische rebellen in het Nepalese leger. Dahal, beter bekend onder zijn oorlogsalias Prachanda, vond dat generaal Katawal dwars lag bij het integratieproces. De kwestie leidde al eerder tot wrijving met president Yadav, die lid is van de oppositiepartij Nepali Congress.

Het opnemen van de ex-rebellen in het leger en de politiemacht is onderdeel van een vredesakkoord uit 2006. Dat werd gesloten na een bloedige maoïstische opstand die tien jaar duurde, tegen de Nepalese regering en het koningshuis. Die strijd kostte ruim twaalfduizend mensen het leven. De meeste ex-rebellen verblijven nu in kampen die onder toezicht staan van de Verenigde Naties.

De kwestie is tekenend voor de diepe crisis in Nepal, waar de monarchie is afgeschaft en waar wordt gewerkt aan een nieuwe grondwet die pas volgend jaar klaar is. Staatsrechtelijk is de situatie daardoor op veel punten erg onduidelijk. Ogenschijnlijk staat Yadav als president in zijn recht, omdat hij formeel de supervisie over het leger heeft, maar helemaal vast staat dit niet.

Hoe de crisis in Nepal zich verder zal ontwikkelen is nog niet duidelijk. Mogelijk zal de Congress-partij proberen een nieuwe coalitie samen te stellen – met of zonder maoïsten. De maoïsten hebben voor de komende dagen massale demonstraties aangekondigd. Grote aantallen politiemensen zijn opgetrommeld om eventuele onlusten de kop in te drukken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden