Maoïstische leider en Nepalese premier in gesprek

(Novum/AP) - De Nepalese maoïstische rebellenleider Prachanda is dinsdag aangekomen in de Nepalese hoofdstad Kathmandu voor overleg met premier Girija Prasad Koirala. Prachanda en zijn beweging hebben na ruim tien jaar de strijd tegen de regering opgegeven en maken deel uit van de nieuwe regering.

Prachanda, die zich jarenlang verborgen heeft gehouden in de ontoegankelijke binnenlanden van Nepal, werd dinsdag onder grote belangstelling ontvangen in Kathmandu. In een korte toespraak zei hij dat het tijd is voor de wederopbouw van Nepal en dat hij en zijn voormalige medestrijders er de komende jaren alles aan zullen om Nepal er economisch en politiek weer bovenop te helpen.

De interim-regering waar Prachanda deel van uitmaakt zal een nieuwe grondwet opstellen en vervangt het huidige parlement en de maoïstische 'volksregering' van het door de rebellen beheerste gebied. In het akkoord tussen de Nepalese interim-regering en de rebellen is vastgelegd dat de Verenigde Naties toezicht zullen houden op het bestand tussen het Nepalese leger en Prachanda's strijders.

Prachanda, wiens echte naam Pushpa Kamal Dahal luidt, vloog tien dagen geleden met een naaste medewerker voor het eerst naar Kathmandu om te bespreken hoe de tien jaar oude burgeroorlog kon worden beëindigd. De rebellenleider liet zich voorheen zelden in het openbaar zien. Alleen in afgelegen dorpen die in handen waren van de opstandelingen dook hij weleens op.

De nieuwe regering trad aan nadat koning Gyanendra de absolute macht die hij naar zich toe had getrokken na wekenlange protesten en een algemene staking weer had afgestaan. De afgelopen weken zijn honderden rebellen uit de gevangenissen vrijgelaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden