Maoïsten Nepal: Premier weg, of ’ernstige crisis’

amsterdam - – De maoïstische oppositiepartij in Nepal heeft gisteren gedreigd met een ’ernstige crisis’, als premier Madhav Kumar niet snel opstapt. De grootste partij in Nepal wil dat Kumar aftreedt. Zij wil zelf een regering van nationale eenheid vormen en leiden. Kumar wil wel opstappen mits eerst „alle openstaande kwesties die voortkomen uit het vredesproces zijn geregeld”.

Nepal kampt nog altijd met een diepe politieke crisis, na een tien jaar durende oorlog tegen maoïstische rebellen waarbij 16.000 doden vielen. De rebellen legden in 2006 de wapens neer, waarna een moeizaam verlopend vredesproces op gang kwam. Onderdeel daarvan was de opstelling van een nieuwe grondwet door een speciale Grondwetgevende Assemblee.

Die nieuwe grondwet had op 28 mei klaar moeten zijn, maar heeft vertraging opgelopen door het diepe wantrouwen tussen maoïsten en de gevestigde partijen. Volgens Nepalese politici is het werk nog maar voor 70 tot 80 procent klaar. Onopgeloste kwesties zijn onder meer het nieuwe politieke stelsel in het Himalayaland, de controle op het rechtssysteem en het lot van de 19.000 voormalige rebellen in door de Verenigde Naties gecontroleerde kampen.

De coalitiepartijen in Nepal hebben te weinig zetels in de Grondwetgevende Assemblee om de termijn van de assemblee te verlengen. Daarvoor hebben zij de steun van de maoïsten nodig, die 40 procent van de 601 zetels bezetten, maar die eisen in ruil Kumars vertrek.

Waarnemers betwijfelen of de maoïsten aansturen op een hervatting van de oorlog, maar denkbaar is wel dat zij het openbare leven met lange stakingen plat leggen. De Nepalese bevolking zou in grote meerderheid voor een verlenging van de termijn van de assemblee zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden