Maoïsten hervatten de strijd tegen de koning

De maoïstische rebellen in Nepal hebben hun eenzijdige bestand niet verlengd. Ze kondigden een nieuw offensief aan tegen het bewind van koning Gyanendra.

De maoïsten legden hun wapens in september vorig jaar tijdelijk neer. Ondanks een verlenging van hun wapenstilstand, begin vorige maand, weigerde koning Gyanendra die te beantwoorden met een soortgelijke geste. De rebellenbeweging probeert hem dan ook verantwoordelijk te stellen voor de hervatting van de vijandelijkheden.

De Nepalese vorst is de facto alleenheerser sinds hij in februari vorig jaar het Nepalese kabinet wegstuurde. Gyanendra blijft vast van plan de maoïstische rebellenbeweging van de kaart te vegen. Hij heeft voor 8 februari lokale verkiezingen uitgeschreven, en aangekondigd dat die mogelijk gevolgd worden door een nationale stembusgang in 2007.

De maoïsten zeggen dat ze de lokale verkiezingen zullen saboteren. Zij hebben het Nepalese platteland stevig in handen, maar de beweging van 10000 tot 15000 strijders lijkt niet sterk genoeg om zich meester te maken van het hele land.

Politiek hebben de rebellen hun positie versterkt door afspraken te maken met de zeven belangrijkste partijen over samenwerking. Dat moet een eind maken aan het bewind van koning Gyanendra. In november werd overeenstemming bereikt over een plan om een grondwetsvergadering op te richten, die een nieuw staatsbestel gaat uitwerken. Daarin zou een plaats zijn voor de monarchie, hoewel de rebellen en de communistische partij opteren voor een republiek. Maar voor de koning zou alleen nog een ceremoniële rol zijn weggelegd.

Overigens hebben de politieke partijen laten weten dat ze alleen met de rebellen samenwerken als die hun wapens definitief neerleggen. En daar ziet het nog niet naar uit. De verwachting is dat de rebellen zullen proberen acties uit te voeren in de hoofdstad Kathmandu.

De maoïsten begonnen tien jaar geleden hun strijd om de monarchie te vervangen door een door hen geleide een-partijstaat. In het conflict zijn inmiddels meer dan 12000 mensen omgekomen. De beweging zegt populair te zijn omdat ze zich verzet tegen achterstelling van de lagere kasten. Maar mensenrechtenorganisaties hekelen de terreur die de maoïsten uitoefenen om zich op het platteland van steun te verzekeren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden