Man

Hoe is het om een man te zijn? De avonden beginnen te lengen, dus worden onze reflectieve vermogens weer eens aangesproken.

De vraag naar het wezen van de man staat garant voor comfortabel gemijmer onder de schemerlamp, want op een echt antwoord zit niemand te wachten. Yvonne Kroonenberg onderzoekt mannen en heeft daartoe deze herfst van RTL4 een programma gekregen dat 'Ferme Jongens' heet. In de eerste aflevering ontving ze drie exemplaren: de acteur Winston Gerschtanowitz, de tattoo-kunstenaar Henk Schiffmacher en tennisser Jacco Eltingh.

De acteur werd ingeleid als een 'man uit de Bouquet-reeks' en Kroonenberg vroeg zich af of we hier van doen hadden met een arrogante aankleedpop of met een aardige jongen. Haar onderzoek kwam meteen to the point: ,,Hoever kom jij met mannelijk zijn?'' Daar moest de jonge acteur even van slikken en stamelend vroeg hij of het iets specifieker kon. En daarop gaf Kroonenberg iets van haar manbeeld prijs: ,,Je kunt niets repareren. Je bent niet bijzonder sterk. Zit je bij het plassen of sta je?'' Winston begreep meteen wat ze bedoelde. ,,Ja, ik doe wel de mannelijke dingen'', zei hij.

Zo kogelden we van inzicht naar inzicht. Dat Winston nog niet af is -ja, dat wilde hij wel toegeven. Maar in bed deed hij zeer zijn best. Kroonenberg: ,,Maar wat doe je in bed? Bewijs je mondelinge diensten, is het echt vrijen of lig je er voor jezelf?'' Natuurlijk slaagde Winston voor het Kroonenberg-examen. ,,Je bent een zachte lieve schat'', zei ze.

Zachtheid is in een man een groot goed. Ook de bonkige Schiffmacher ('de Obelix uit Harderwijk') werd erop getest. ,,Misschien schuilt er in jou een lieve jongen. Ben je zacht van binnen?'' ,,Een echte man moet gezellig op zijn bek gaan'', probeerde de bonk nog, maar Kroonenberg had het allemaal al op een rij: ,,Jouw zachte kanten bestaan dus, je bent heel lief. Ben je heel plezierig in bed?''

Paul de Leeuw is ook een man. Een zachte man. Maar de NCRV besloot zijn 'Herberg' afgelopen vrijdag niet uit te zenden, omdat er grappen rond het overlijden van Claus in voor kwamen die niet door de beugel konden. Bij de NCRV vermag een zachte man als De Leeuw nog te shockeren en hij weet zijn slachtoffers te kiezen: Anneke Grönloh, Bob Smalhout, Winny de Jong en andere reuzen. Bij Barend en Van Dorp mocht hij diezelfde avond telefonisch zijn beklag doen. Gast Albert Verlinde, de man van de welingelichte roddel: ,,Je maakt nu wel grapjes, maar ik hoor een kunstenaar die gemangeld is.'' En Frits Barend vroeg zich vol medeleven af wat er toch met Nederland aan de hand is.

Nee, dan Milos Zvonar, medicus en LPF-kamerlid, die volgens het NRC in zijn beroepsjaren een querulant is geweest en zich honds zou hebben gedragen. In 'Buitenhof' gaf hij geen krimp. ,,Net als in de communistische tijden'', zei de van oorsprong Tsjechische vluchteling. ,,Als je iemand wil afschieten, maak je zulke negatieve publiciteit.'' Een man van stavast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden