Presidentsverkiezing

Manuel 'Brutus' Valls gaat voor het hoogste Franse ambt

Manuel Valls gaat voor het Franse presidentschap.Beeld AFP

Het hoge woord is eruit. De sociaal-democraat Manuel Valls, premier van Frankrijk sinds maart 2014, heeft openlijk verklaard dat hij zich terugtrekt uit het kabinet om zich voor te bereiden op de race naar het Élysée.

Valls probeerde zijn presidentiële ambities de laatste tijd binnen te houden, want hij wilde de huidige president François Hollande niet voor de voeten lopen. Maar nu de impopulaire Hollande heeft laten weten dat hij geen tweede termijn nastreeft, ligt de weg voor Valls open. Hij begon zijn campagne vanavond in Évry, in de zaal 'waar hij is getrouwd'. "In mijn dorp, het dorp van mijn familie."

In 2012 wierp Valls zich nog op als trouwe bondgenoot en woordvoerder van Hollande, die toen zelf campagne voerde voor het presidentschap. Uit dankbaarheid mocht Valls het ministerie van binnenlandse zaken runnen, en twee jaar later benoemde Hollande hem tot premier. Nu, aan het eind van Hollande's termijn, lijkt Valls zijn mentor achter de schermen te hebben overgehaald om de handdoek in de ring te gooien. Vanwege die politieke vadermoord zet de Franse pers hem nu weg als 'Brutus'.

Morrelen

Valls' premierschap in 2014 moest een grote koerswijziging inluiden, namelijk het afscheid van het socialisme. Valls ging hard aan de slag om te hervormen. "Ik hou van het bedrijfsleven", sprak hij voor een gehoor van werkgevers, een uitspraak die bij zijn eigen achterban slecht viel. Hij morrelde aan tal van heilige linkse huisjes: de 35-urige werkweek, de vermogensbelasting, de pensioenleeftijd van zestig jaar en zelfs de naam 'Parti Socialiste', die hij in deze vrije-markttijd achterhaald vond.

Hij boekte maar beperkt succes, vanwege de weerstand binnen zijn partij, die diep verdeeld is geraakt in een liberaal en een klassiek rood kamp. Valls noemde deze twee kampen 'onverenigbaar', en daarom is hij volgens zijn tegenstanders niet de juiste man om nu heel links achter zich te scharen.

Valls valt op door zijn hyperactiviteit, scherpe replieken en autoritaire optreden, reden waarom hij - tot zijn ergernis - vaak de 'linkse Sarkozy' wordt genoemd. Hij laat zich door niemand tegenhouden, bleek ook deze zomer, toen hij een omstreden arbeidshervorming per decreet doordrukte om de weerstand bij zijn linkse broeders in het parlement te omzeilen.

Makkelijk schieten

Met zijn staalblauwe ogen doet Valls geregeld uitspraken waar rechts-populisten niet voor onderdoen. Zo merkte hij op dat Roma in Frankrijk nodig terug moesten naar Roemenië en Bulgarije. Hij stemde tegen de boerka op straat, noemde de hoofddoek iets van een 'totalitaire religieuze orde' en steunde de burgemeesters die deze zomer een verbod op de boerkini hadden ingesteld.

Valls, zoon van een Zwitserse actrice en een Catalaanse kunstschilder, deed in 2011 ook mee aan de linkse voorrondes voor de presidentsverkiezingen. Toen viel hij met 5,6 procent van de stemmen meteen af. Ditmaal heeft hij betere kansen. In de peilingen gaat hij zelfs aan kop. Maar mocht hij op links winnen, dan legt hij het volgens diezelfde peilingen alsnog af tegen de rechts-populistische Marine Le Pen en de centrum-rechtse François Fillon. Op een 'vazal van Hollande' is het nu eenmaal makkelijk schieten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden