Mantelzorgers worden overbelast door langer zelfstandig wonen

Mantelzorgers, vrijwilligers die voor zieken of ouderen zorgen, dreigen overbelast te raken als het kabinet plannen doorzet om hulpbehoevenden langer zelfstandig te laten wonen.

Dat staat in een rapport dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) vandaag presenteert over de zogeheten ’vermaatschappelijking’ van de zorg.

De overheid wil dat ouderen, gehandicapten en zieken minder snel een beroep doen op professionele zorginstellingen. Zij moeten zich zo lang mogelijk laten verzorgen door familieleden of andere vrijwilligers. Het gevaar bestaat dat deze mantelzorgers overbelast raken en vervolgens zelf hulp nodig hebben.

Ook op andere fronten loopt de modernisering van de zorg niet van een leien dakje, constateert het SCP, dat dit in vijf gemeenten onderzocht. De instellingen voor maatschappelijke zorg werken weinig samen omdat ze totaal anders zijn georganiseerd en door verschillende overheden worden gefinancierd. Voor ouderen komen nog wel nieuwe zorgvormen van de grond. Voor mensen met een verstandelijke handicap of psychische problemen gebeurt er nauwelijks iets. En langer zelfstandig wonen betekent niet automatisch dat mensen de deur uitgaan voor cursussen of buurtwerk.

Het SCP hield in 2003 een enquête onder mantelzorgers. Driekwart van hen put veel voldoening uit de zorg die zij geven. Daar staat tegenover dat een op de drie meer hulp wil van de thuiszorg. Sommigen komen in geldnood doordat ze hoge reiskosten maken, minder betaald werken of zelfs ontslag nemen. In 2001 verleenden 3,7 miljoen mensen mantelzorg. 750000 van hen dedendit meer dan drie maanden en meer dan acht uur per week.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden