Mantelzorgers mishandelen uit stress

null Beeld anp
Beeld anp

Ouderenmishandeling neemt toe doordat mantelzorgers steeds vaker overbelast raken. Vooral voor de werkende groep 55-plussers is de grens niet alleen bereikt, maar ook al ver overschreden. Dat zegt Ouderenombudsman Jan Romme.

Sytske van Aalsum

"Jonge ouderen moeten niet alleen voor hun kleinkinderen zorgen omdat de kinderopvang onbetaalbaar is geworden, ze verzorgen ook hun oude vader of moeder, moeten doorwerken tot hun 67ste en het liefst ook nog vrijwilligerswerk doen. Dat is onmogelijk. De limiet is bereikt", licht Romme toe.

Mantelzorgers komen ook steeds meer onder druk te staan doordat de dagopvang voor ouderen wordt afgebouwd en het moeilijker is om in een verpleeghuis te komen. En er zijn inmiddels verzorgingstehuizen die ouderen alleen opnemen, als de kinderen een paar dagen per week de zorg voor hun rekening nemen, weet Romme.

Hij stelt dat de 55-plussers van nu er heel anders voorstaan dan de generatie voor hen. "Zo'n twintig, dertig jaar geleden gingen mensen met de vut als ze tegen de zestig waren. De ideale mantelzorgers, want ze waren nog vitaal en hadden alle tijd om voor ouderen te zorgen. Maar die tijd is voorbij. We moeten met zijn allen langer doorwerken", zegt Romme (60).

Niet moedwillig
"We doen allemaal zoveel mogelijk als het gaat om mantelzorg", spreekt de Ouderenombudsman uit eigen ervaring. "Toch doet de regering een steeds groter beroep op deze groep en zullen als er niets gebeurt de druk en de risico's alleen maar toenemen." Veel overbelaste mantelzorgers krijgen last van slapeloosheid, tobben veel, hebben geen tijd meer voor hun eigen werk of voor hun sociale activiteiten, aldus de Ouderenombudsman.

En dan ligt ouderenmishandeling op de loer. "Een op de drie mantelzorgers van dementerende ouderen bijvoorbeeld gaat weleens over de grens. Vergeten op tijd medicijnen te geven, te moe zijn om nog een goede maaltijd te verzorgen of een oudere aan de stoel binden om een boodschap te doen."

Mantelzorgers gaan meestal niet moedwillig over de schreef, benadrukt Romme. Maar door overbelasting is er vaak sprake van onmacht of onkunde en dat kan weer leiden tot verwaarlozing of zelfs agressief gedrag en mishandeling.

Slachtoffers zullen uit schaamte of angst niet snel met hun verhaal naar buiten treden, zegt de Ouderenombudsman, die de nu op radio en televisie lopende campagne 'Ouderenmishandeling. Je ziet het pas als je het gelooft', ondersteunt.

Een woordvoerster van Mezzo, de belangenorganisatie voor mantelzorgers, herkent de verhalen over ouderenmishandeling door overbelaste mantelzorgers. "Soms loopt de druk zo hoog op, dat mensen onaardig gaan doen. Er is heel veel bereidheid om voor elkaar te zorgen. Maar er moet wel voldoende ondersteuning zijn. En als je wilt blijven werken, moet je de gelegenheid krijgen om even op adem te komen."

Meer meldingen
De steunpunten Huiselijk Geweld ontvingen vorig jaar 1027 meldingen van ouderenmishandeling, een lichte stijging ( 3 procent) ten opzichte van 2011. Psychische mishandeling (35 procent) kwam het meest voor. Daarna lichamelijke mishandeling (28 procent), financiële uitbuiting (20 procent), rechtenschending (8 procent) en verwaarlozing (2 procent).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden